To tredjedeler av Himalayas isbreer kan smelte innen 2100 hvis ikke klimagassutslippene reduseres, fastslås i en ny omfattende forskningsrapport, skriver The Guardian.

Smeltingen vil påvirke levevilkårene for nesten to milliarder mennesker.

Isbreene i Himalaya omtales ofte som «den tredje pol» fordi de inneholder de største ferskvannskildene på jorden, nest etter nord- og sydpolen.

I beste fall en tredjedel

Men selv om verden klarer å nå det mest ambisiøse målet i Parisavtalen, nemlig å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader celsius, så er risikoen at en tredjedel av ismassene i Himalaya vil være borte innen utgangen av dette århundret.

– Dette er klimakrisen dere ikke har hørt om. I den beste av alle verdener – selv hvis vi blir virkelig ambisiøse i å takle klimaendringene – så vil vi miste en tredjedel av isbreene og være i store vanskeligheter. For oss var dette det virkelig sjokkerende funnet, sier Philippus Wester, som har ledet arbeidet med rapporten, til The Guardian.

200 forskere i fem år

Hindu Kush-Himalaya-regionen (HKM) skal ifølge rapporten allerede ha mistet opp mot 15 prosent av isen siden 1970-tallet.

Isbreene er en kritisk vannkilde for de 250 millioner menneskene som bor i HKM, og 1,65 milliarder mennesker er avhengige av de store elvene som strømmer fra fjelltoppene til India, Pakistan, Kina og andre nasjoner. Vannet renner ut i ti av verdens viktigste vassdrag, blant dem Ganges, Indus, Huang He (Den gule flod) og Mekong.

Rapporten er utarbeidet av International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) i Nepal.

Over 200 internasjonale forskere står bak rapporten som de har arbeidet med i fem år. I tillegg har ytterligere 125 forskere gjennomgått og kvalitetssikret innholdet i rapporten. Forskerne kaller utviklingen for både «sjokkerende» og «rystende».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Huseier: –Jeg har ikke tenkt på strømprisen siden vi fikk solcellepanelene
Kan gi 18 år med gratis strøm.
02:13
Publisert: