Wergeland Base fikk allerede i februar den første kontrakten knyttet til Hywind Tampen, da Equinor valgte Gulen Industrihamn som sammenstillingssted for turbinene i vindparken.

– Det er jo første store kontrakten innenfor fornybar energi. Det er veldig kjekt. Det er en bransje vi har tro på vil komme, sier toppsjef Irene Wergeland i det omfangsrike industrikonsernet Wergeland Holding.

Noe av bakgrunnen for at Equinor har valgt seg en base i en norsk vestlandsfjord, er rett og slett sjødybden utenfor kaikanten. Equinor ønsker nemlig å gjøre sammenstillingen fra land i stedet for å drive med dyre og kompliserte løfteoperasjoner til sjøs.

– Dette er Norge med dype fjorder og høye fjell – vi har alt, sier Wergeland, som ennå ikke kan si noe om pengestørrelsene i kontrakten.

Equinors vindplan får 2,3 mrd.

Statsstøtten må avklares

Equinors fornybardirektør Pål Eitrheim tror på store ringvirkninger for norsk leverandørindustri. Han viser til en studie fra Multiconsult, som tilsier at prosjektet vil generere mellom 1550 og 3000 årsverk, og gi mellom 1,8 og 3,5 milliarder kroner i BNP-effekt over prosjektets levetid, avhengig av norsk andel. I pilotparken Hywind Scotland sto norske leverandører for 30 prosent av leveransene. Om det nye prosjektet vil gi en høyere norsk andel, vil ikke Eitrheim love.

– Jeg har ikke lyst til å spekulere i det nå, det er en konkurranse som pågår på ulike ting, sier han.

Prosjektet har fortsatt en total ramme på fem milliarder kroner, men Eitrheim lover å jobbe for å få ned kostnadene så lenge han kan. Investeringsbeslutningen i partnerskapet skal tas i løpet av høsten med henblikk på ferdigstillelse i 2022. I mellomtiden må statsstøtten på 2,3 milliarder kroner også godkjennes mot EU-reglene.

Kappløp om de beste vindkraftområdene dn+

Vil bygge i betong

Hywind Tampen er planlagt bygget ut med elleve turbiner på åtte megawatt hver, betydelig større enn de fem turbinene på seks megawatt i pilotparken Hywind Scotland. Selve turbinene, det vil si alt over havflaten, er bortimot hyllevare fra en av de store utenlandske turbinprodusentene, riktignok med en styringsenhet Equinor har utviklet. Understellet er derimot spesialdesignet. På Tampen ønsker Equinor for første gang å bruke betongunderstell, store flytende sylindre forankret med kjettinger til havbunnen.

Kværner er blant aktørene som utfører en forstudie angående betongunderstellene, som vil kunne gi en renessanse for norsk maritim betongbygging, som hadde sin forrige storhetstid med betongplattformene på 80- og 90-tallet.

Plass nok

I Gulen i Sogn og Fjordane har i alle fall Irene Wergeland plass nok å by på.

– Industrihavnen vår egner seg til tunge store operasjoner. Her har en tatt ut stein og utviklet området gjennom 35 år, sier hun.

1600 mål er regulert til industriformål. Her finnes også flere aktuelle leverandører til utbyggingen. Wergeland holding sitter selv med en bråte datterselskaper, inkludert innen betongproduksjon, og er interessert i flere oppdrag for Hywind Tampen. Det var hennes svigerfar og ektemannen som startet bedriften i 1956. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

God grunn til grundige avveininger om havvind