Indonesia innfører totalforbud mot ødeleggelse av torvmyr. Et stort framskritt for skogsamarbeidet, mener klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Indonesias president Joko Widodo kunngjorde forbudet da Vidar Helgesen besøkte ham i presidentpalasset i Jakarta onsdag.

– Dette er en beskjed med stor global betydning, sier Helgesen på telefon til NTB.

Det nye moratoriet gjelder rydding og drenering av eksisterende torvmyr. Forbudet skal tre i kraft innen 1. juni.

Norge lover å støtte initiativet.

– På kort sikt er vi villige til å stille opptil 50 millioner dollar til disposisjon for å få dette forbudet iverksatt, sier Helgesen.

Håper på framskritt

Blir forbudet håndhevet fullt ut, kan det ifølge Klima- og miljødepartementet gi utslippsreduksjoner som er titalls ganger så store som Norges samlede utslipp av klimagasser.

– Det er gjennomføringen som vil avgjøre hvor vellykket det blir, sier Helgesen.

Han understreker at tiltaket kan bli kontroversielt i Indonesia. En mengde småbønder, selskaper og politiske grupper vil ifølge ham ha interesse i at status quo består.

Norge ser derimot på tiltaket som nødvendig for å oppnå resultater i det norske klima- og skogsamarbeidet med Indonesia. Samarbeidet startet i 2010, men har så langt ikke gitt resultater i form av redusert avskoging.

– Nå ser vi for første gang mulighet for store framskritt i Indonesia, sier Helgesen.

Gigantiske branner

Helgesen håper spesielt at forbudet mot ødeleggelse av torvmyr vil gi en reduksjon i de store brannene som har herjet Indonesia og nabolandene.

Brannene i Indonesia i fjor høst forårsaket voldsomme skader på miljøet, økonomien og ikke minst folks liv og helse, fastslår klima- og miljøministeren. Samtidig utgjør de en enorm kilde til utslipp av klimagasser.

Store skogbranner er vanlig i Indonesia deler av året, når bønder setter fyr på regnskog for å rydde plass til mer jordbruk. Men fjorårets branner var de verste på flere tiår. Enkelte dager førte brannene til større utslipp av klimagasser enn utslippene fra hele USA.

Brannene har satt torvmyr høyt på den politiske agendaen i Indonesia, ifølge Helgesen.

– Skog har derimot kommet litt i bakgrunnen. Vi har lagt vekt på at det er en helhet, sier han.

Lite penger utbetalt

Norge har satt av i alt 1 milliard dollar til samarbeidet med Indonesia. Målet er å redusere utslippene av klimagasser fra ødeleggelse av både regnskog og torvmyr i landet.

Men Indonesia får kun penger når landet har konkrete resultater å vise til. Det har det vært lite av hittil, og så langt har Norge derfor kun utbetalt rundt 6 prosent av midlene.

Norge forsøker nå å få på plass bedre systemer for overvåking av skogområdene, forteller Helgesen.

– Vi har snakket mye om å få på plass et nasjonalt kartsystem som gir oversikt over hvor områdene med skog og torvmyr ligger. Det har de ikke i dag, men dette er nå under utarbeidelse med norsk støtte, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: 2015 knuste forrige temperaturrekord

 
Frykter mer plast enn fisk i havet

- Det blir århundrets rettssak i Norge