Ny forskning kan ha avslørt feil i modellene til FNs klimapanel IPCC. Men ikke en feil som klimafornekterne vil hilse velkommen.

En ny studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Science konkluderer med at det står langt verre til enn det man har trodd.

Ved å studere iskrystaller og frosne vanndråper i såkalte blandet-fase skyer (mixed-phase) - som består av vanndamp, flytende dråper og iskrystaller - har forskere fra Yale University funnet ut at Jorden er langt mer følsom overfor CO2 i atmosfæren enn tidligere antatt, skriver Danmarks Radio.

For å etstimere hvordan overflatetemperaturen på jorden reagerer på endringer i CO2 i atmosfæren benytter forskerne metoden likevektig klimafølsomhet, som spesifikt viser hvor mye overflatetemperaturen vil stige hvis mengden CO2 i atmosfæren blir fordoblet fra førindustriell tid.

I 2013 anslo IPCC denne følsomheten til mellom to og 4,7 grader. Nå anslår derimot forskerne fra Yale at temperaturen kan stige med mellom 5 og 5,3 grader. Mengden av is i skyene indikerer nemlig hvordan temperaturen på jorden blir, og forskerne fant mindre is enn forventet.

Kritisk å rette

En slik temperaturøkning vil ha svært dramtiske konsekvenser for klimaet på hele kloden, skriver Danmarks Radio.

- Vi så at alle klimamodellene tar utgangspunkt i for store mengder is i skyene. Da vi kjørte våre egne simuleringer som var laget for bedre å matche våre satelittobservasjoner fant vi en sterkere oppvarming, sier norske Trude Storelvmo fra Yales avdeling for geofysikk i en pressemelding.

Yale-forskerne poengterer at det er kritisk å rette is/vann-forholdet i de globale klimamodellene før IPCCs neste store rapport som skal legges frem i 2020.

IPCC varslet i november 2014 at uten nye klimatiltak vil jorden ved slutten av dette århundret kunne bli 3,7-4,8 grader varmere. (DN+)

FNs klimasekretariat la på slutten av fjoråret frem beregninger som viser at de frivillige kuttplanene som er lansert peker mot en global oppvarming på 2,7 grader, men at det såkalte togradersmålet fortsatt kan nås. IPCCs beregninger fra ifjor viste at utslippene av klima­gasser i 2050 må være mellom 40 og 70 prosent lavere enn i 2010 hvis målet om å begrense økningen til to grader skal nås.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Det blir århundrets rettssak i Norge

 
- Kan bety katastrofe for mange lavtliggende byer

Åtte av ti nordmenn bekymret for klimaendringene  


Nytt klima truer skiføret dnPlus   (DN+)

Nyttig biffskatt dnPlus  (DN+)