Fredag var det stinn brakke i lokalene til Norges Bank da visesentralbanksjef Egil Matsen snakket om klimarisiko.

Blant annet var både Ap-nestleder Hadia Tajik og eks-finansminister Kristin Halvorsen på plass. Det var også investor og eier av Umoe-gruppen, Jens Ulltveit-Moe. Han har selv investert i vindkraft og solenergi, og er en av landets mest klimaengasjerte investorer.

Aps nestleder og finanspolitisk talskvinne, Hadia Tajik, var innom banken for første gang, fordi hun er interessert i temaet og ville høre mer.
Aps nestleder og finanspolitisk talskvinne, Hadia Tajik, var innom banken for første gang, fordi hun er interessert i temaet og ville høre mer.

– Det er helt sensasjonelt det som skjedde nå i dag, sier Ulltveit-Moe.

– Hvorfor er det sensasjonelt?

– Jo, for klimaaktivistene ligger langt foran folkemeningen og den generelle elitemeningen. Nå kommer eliten etter. Det var det som skjedde her. Finansmarkedene kommer etter med en tørr språkdrakt, men budskapet er like voldsomt. Det reduserer risikoen i Oljefondet, og bidrar til å redde verden, svarer Ulltveit-Moe.

– Når alvoret i klimakrisen når inn til en konferanse i Norges Bank, da har vi kommet langt, legger han til.

Han er forøvrig gift med Karen Helene Ulltveit-Moe, som er medlem av Norges Banks hovedstyre.

Stressteste Oljefondet?

Visesentralbanksjef Egil Matsen viser et bilde av et mørklagt nedre Manhattan fra 2012 etter herjinger fra orkanen Sandy. Ett bygg lyste opp – hovedkontoret til investeringsbanken Goldman Sachs.

– La oss ta det som en påminnelse om at også på det økonomiske feltet må vi sikre at beredskapen er på plass. Og ikke bare for å håndtere strømbrudd. Vi, som sentralbank, må tilpasse oss til de økonomiske virkningene av klimaendringene, sier Matsen.

– Bør Oljefondet stresstestes for klimaendringer?

– Det er eventuelt noe Finansdepartementet bør vurdere, svarer han.

Både Jens Ulltveit-Moe og Jan Erik Saugestad, konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand, trekker frem at Norges Bank nå kommer etter sentralbanksjef Carney i England.

For tre år siden sa han at finansnæringen ikke kan ignorere risikoen ved klimaendringene.

Talen til visesentralbanksjef Egil Matsen ligger klar.
Talen til visesentralbanksjef Egil Matsen ligger klar.

– Jeg tenkte at her er Norges Bank like tydelig som sentralbanken i England har vært. Norges Bank er tydelig på at det er viktig å ha beredskapen på plass. Banken ga uttrykk for en veldig klar erkjennelse om at klimarisiko må tas på alvor, sier Saugestad.

Tajik i banken for første gang

Klima og Oljefondet har kommet høyt opp på agendaen denne uken, takket være Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Under miljøstiftelsen Zeros klimakonferanse onsdag, uttalte Støre at «vi må venne oss til å si at vårt pensjonsfond er et politisk redskap». Støres uttalelse har vakt sterke reaksjoner fordi et samlet storting er enig om at Oljefondets jobb nummer én er å sikre høyest mulig avkastning til en akseptabel risiko. Statsminister Erna Solberg (H) kalte kommentaren «kjempefarlig».

– Å tro at Oljefondet ikke har en politisk effekt, er naivt, men det er langt derfra til å si at det er et politisk instrument, sier Ulltveit-Moe, som hørte på Støre under Zerokonferansen.

Ap-nestleder og finanspolitisk talskvinne Hadia Tajik var for første gang til stede under et foredrag i Norges Bank fredag.

– Oljefondet er utsatt for klimaendringer gjennom investeringer i over 9000 bedrifter i mer enn 70 land. Det er tydelige signaler fra visesentralbanksjef Egil Matsen og Martin Skancke om at de er urolige for at ikke vi skal gjøre nok tidsnok. Det synes jeg vi med et politisk ansvar skal ta med oss, inkludert regjeringen, sier Tajik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere toppbyråkrat Martin Skancke kommenterte talen til visesentralbanksjefen fredag. Skancke ledet blant annet regjeringens klimarisikoutvalg.
Tidligere toppbyråkrat Martin Skancke kommenterte talen til visesentralbanksjefen fredag. Skancke ledet blant annet regjeringens klimarisikoutvalg. (Foto: Javad Parsa)