– Dette er eksistensielt. Det haster. Og det er mulig – hvis vi sammen øker forpliktelsene våre, sa Støre da han tirsdag ettermiddag talte til verdenssamfunnet på klimatoppmøtet Cop26 i Glasgow.

Statsministeren viste til at den nye regjeringen har skjerpet klimamålene sine i Hurdalsplattformen og lover å kutte utslippene med 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

Han sa at Norge kommer til Glasgow med ett overordnet mål for øye: å bidra til å holde 1,5-gradersmålet i live.

Bistand

Samtidig skisserte han tre satsingsområder for den norske klimapolitikken.

Det ene er løftet om å doble klimastøtten til utviklingsland til 14 milliarder kroner innen 2026, slik regjeringen allerede har varslet.

– Vi vil støtte investeringer som kan hjelpe til med å fase ut kull og andre fossile kilder. Vi vil starte opp et nytt klimainvesteringsinitiativ som skal støtte fornybar energi i utviklingsland, sa Støre.

Oljefondet

Videre lovet Støre at finanssektoren også må spille en rolle i klimakampen.

– Oljefondet er verdens største statseide fond, investert over hele verden. Vårt mål er å gjøre det til det ledende fondet innen ansvarlige investeringer og i håndteringen av klimarisiko, sa Støre i talen.

Han understrekte at klimarisiko er en finansiell risiko, og må behandles deretter.

Grønn teknologi

Det neste området som ble trukket frem, er overgangen til fornybare, sirkulære og bærekraftige løsninger.

– Vi har mål om å utvikle og eksportere ny teknologi som også kan være nyttig utenfor våre grenser, sa Støre.

Han la vekt på en aktiv industripolitikk for å hjelpe ny teknologi over kneika.

– Norge er i posisjon til å ta en lederrolle i å utvikle havbaserte løsninger som havvind, grønn skipsfart, CO2-fangst og lagring, hydrogen og elbåter, sa statsministeren i talen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.