– Vi er overrasket, såpass må jeg kunne si.

Det sier CCS-direktør Jannicke Gerner Bjerkås i Fortum til NTB etter at det tirsdag ble klart at Fortum Oslo Varmes avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo ikke er blant de syv prosjektene som Europakommisjonen har valgt ut til å få økonomisk støtte fra EUs innovasjonsfond.

Fortum søkte opprinnelig om 3 milliarder kroner fra innovasjonsfondet, men reduserte i sommer summen til 1,8 milliarder kroner for å øke sjansen for å vinne frem.

Men Europakommisjonen lot seg ikke overbevise.

– Det var veldig skuffende, sier Bjerkås.

– Det er et tilbakeslag, det er det ingen tvil om. Men det er ikke slutten, forsikrer hun.

SV varsler kamp

Europakommisjonens avslag betyr at selskapet nok en gang må ut på jakt etter alternativ finansiering.

– Vi kommer til å jobbe videre. Men vi må da se på hvordan vi kan komme i mål på annen måte, sier Bjerkås til NTB.

Ett alternativ er å søke EU på nytt. En ny tildelingsrunde er allerede i gang, med søknadsfrist i mars. Et annet alternativ er at den norske stat øker sitt bidrag til prosjektet.

SV varsler nå kamp for å redde prosjektet.

– SVs holdning har hele tida vært at hvis EU ikke stiller opp med penger, så burde regjeringen gjøre det, sier SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken til NTB.

– Vil dere ta opp denne saken i budsjettforhandlingene?

– Vi kommer til å se på hvilke muligheter vi har for å få gjennomslag for saken. Dette er en viktig sak for oss, fastslår Haltbrekken.

– Vi kommer til å jobbe for å redde dette prosjektet, sier han.

Trenger 4 milliarder kroner

Bjerkås gjør det for sin del klart at det er uaktuelt for Fortum å ta hele regningen selv.

– Prosjektet er ferdig utviklet. Men det går en grense for hvor lenge man kan holde prosjektet i live. Så det er viktig at vi nå relativt raskt klarer å løse dette, sier Bjerkås.

– Men dere trenger finansiering?

– Det gjør vi. Vi har fått 3 milliarder kroner fra staten, men vi mangler fremdeles rundt 4 milliarder kroner som vi må finne en løsning for, sier hun.

Ber regjeringen åpne lommeboken

Miljøstiftelsen Zero ber nå regjeringen om å åpne lommeboken for å redde prosjektet.

– Regjeringen sitter nå og forhandler med SV om budsjettenighet. Skal disse partiene levere på løfter om å kutte utslipp, ta en aktiv rolle i å bygge ny industri og satse på CCS, er det nå det gjelder, mener daglig leder Sigrun Gjerløw Aasland i Zero.

Det samme mener Bellona:

– Dette må med allerede i neste års statsbudsjett, fastholder seniorrådgiver Olav Øye.

Frp vil skrinlegge

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen mener derimot at EU-avslaget bør være et tydelig signal til regjeringen om å skrinlegge planene om CO2-fangst.

– Frp har vært tydelige på at det er feil ressursbruk av Ap og Sp når de nå vil bruke store summer på en teknologi som, hvis lykkes, i all hovedsak vil profittere noen få store utenlandske selskaper, men der norske skattebetalere vil ta uforholdsmessig høy risiko hvis prosjektet mislykkes, sier han i en uttalelse til NTB.

– Når EU nå avslår økonomisk støtte til prosjektet, så må det også bety at interessen deres for dette som et klimatiltak er lav, mener Solvik-Olsen.

Persen vil fortsette diskusjonene

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) vil for sin del ikke ta stilling til spørsmålet nå.

Men arbeidet fortsetter, bekrefter hun:

– Jeg er skuffet over at Fortum Oslo Varmes karbonfangstprosjekt ikke har fått støtte fra EUs innovasjonsfond i denne omgang. Prosjektet på Klemetsrud er modent og godt forberedt, og vi vil nå fortsette arbeidet med å få finansiering, sier Persen i en skriftlig kommentar til NTB.

Ifølge henne vil den videre prosessen nå bli diskutert med Fortum Oslo Varme.

I sin regjeringsplattform slår Arbeiderpartiet og Senterpartiet fast at de har en ambisjon om å «utvikle en robust verdikjede for karbonfangst- og lagring i Norge med mål om minst to fullskala fangstanlegg og et lagringsanlegg i Nordsjøen,» og at regjeringen skal «fortsette arbeidet med å få finansiert prosjektet på avfallsforbrenningen på Klemetsrud.»

Mulighet for norsk lagring

EUs innovasjonsfond gir nå 1,1 milliard euro, eller over ti milliarder kroner, til syv forskjellige prosjekter som skal kutte utslipp.

Selv om Klemetsrud ikke er blant dem, er det flere av prosjektene som er CO2-fangst-prosjekter – og der den fangede CO2en skal lagres i Norge, eller rettere sagt i et reservoar under Nordsjøen. Det gjelder ett prosjekt i Belgia og ett i Sverige, ifølge dokumenter publisert på kommisjonens nettsider.

Lagring av CO2 er én del av Norges fullskala fangst- og lagringsprosjekt, Langskip, der Norcems sementfabrikk i Brevik inngår, og Fortum også kan få statlig finansiering, gitt at selskapet greier å få ytterligere finansiering fra andre hold.

Lagringsprosjektet, som kalles Northern Lights, ledes av Equinor, som samarbeider med Shell og Totalenergies.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.