Hongkongs skyskrapere svaiet i den kraftige vinden da tyfonen nådde den kinesiske kysten.

Den vedvarende vindstyrken var på 43 meter per sekund, og det skal ha blitt registrert vindkast på 65 sekundmeter. Trær knakk, og vinduer i flere av skyskraperne knuste.

Nesten en halv million mennesker er blitt evakuert i den kinesiske Guangdong-provinsen. I gambling-området Macau – Kinas svar på Las Vegas – er kasinoene for første gang stengt.

– Sør-Kina vil stå overfor en hard prøve forårsaket av vind og regn, advarer landets meteorologiske institutt.

Tog og fly innstilt

Alle høyhastighetstog er innstilt søndag i provinsene Guangdong og Hainan. I tillegg er flere hundre flyvninger kansellert.

På ettermiddagen ble byen Taishan rammet med full kraft. I Shenzhen ble et hotell oversvømt av stigende havvann og store bølger, ifølge statlig kinesisk tv.

Flere titusen fiskebåter har lagt til kai for å unngå å bli rammet av tyfonen ute på åpent hav. I Victoria Harbour i Hongkong har myndighetene advart om at vannstanden kan stige opptil fire meter.

I den tidligere portugisiske kolonien Macau, hvor en rekke mennesker omkom under tyfonen Hato i fjor, er det nå tatt ekstra forholdsregler.

Minst 49 omkomne

Samtidig forsøker innbyggere på Filippinene å komme til hektene etter uværets herjinger der.

Søndag steg det bekreftede antallet døde til 49, ifølge Benigno Durana, en talsmann for politiet i landet. Tidligere har tallet ligget i underkant av 30.

Men det virkelige antallet ofre kan være enda høyere, ifølge ordfører Victorio Palangdan i Itogon i provinsen Benguet på øya Luzon.

Han forteller at mellom 40 og 50 mennesker antas å ha befunnet seg i en bygning som ble tatt av et jordskred. I tillegg skal 32 personer har mistet livet i andre hendelser i området ved Itogon.

Disse kommer i tillegg til folk som har omkommet andre steder på Luzon, og Palangdan frykter at det samlede antallet døde på Filippinene er minst hundre.

Gullgravere

En representant for politiet forteller at de fleste som befant seg i bygningen som ble tatt i jordskredet ved Itogon, var gullgravere. Politimannen bekrefter at minst 40 antas å ha blitt tatt av raset.

Også flere andre steder på Luzon har folk omkommet i skred utløst av uværet. I regionen Cordillera omkom en familie på seks da huset deres ble tatt av jordmassene.

Tyfonen feide over viktige jordbruksområder hvor det dyrkes ris og mais. Mary Anne Baril (40) er én av mange bønder som har mistet avlingene bare en måned før innhøstingen.

– Vi er allerede fattige, og så skjedde dette med oss. Vi har mistet håpet, sier hun.

Mangkhut er det kraftigste tropiske uværet noe sted i verden så langt i år. Søndag vil president Duterte besøke Filippinenes nordlige provinser for å danne seg en oversikt over skadene ekstremværet har forårsaket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Dette er noe du ikke forventer av en bil som koster 1,5 millioner kroner
Test av supersuven Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio
02:19
Publisert: