Investor Kjell Inge Røkke skal samarbeide med Verdens naturfond WWF om byggingen av et nytt forskningsskip, skriver Aftenposten mandag kveld

I et intervju med avisen varsler Røkke også at han vil gi bort store deler av formuen han har bygget opp.

– Jeg vil gi tilbake til samfunnet brorparten av det jeg har tjent. Dette skipet er en del av det. Ideen om et slikt skip har utviklet seg over mange år, men planene er blitt konkrete det siste året, sier Røkke til Aftenposten.

Det nye forskningsskipet skal etter planen bli tatt i bruk sommeren 2020. Skipet skal blant annet få utstyr til målinger både i atmosfæren og i havet, helt ned til 6000 meters dyp. Det skal også kunne ta prøver 20 meter under havbunnen. 

Skipet skal også kunne suge opp plastsøppel som brennes ombord uten giftige utslipp. 

Røkke tar hele regningen for byggingen av skipet. I tillegg skal han drifte skipet, som får et mannskap på 30 og plass til 60 forskere.

Ifølge Aftenposten skal Vard, tidligere Aker Yards, stå for byggingen av skipet, som skal skje i Norge og i Romania. 

Sender studenter ut i verden

I intervjuet sier ikke Røkke noe om hvordan resten av pengene skal gis bort. Bladet Kapital anslo i fjor at Røkke har en formue på 17,2 milliarder kroner.

I 2015 ble det kjent at Røkke og kona Anne Grete Eidsvig opprettet en stiftelse kalt Aker Scholarship. Stiftelsen finansierer master- og doktorgradsstudier ved ledende universiteter internasjonalt: Harvard, MIT, Stanford, Caltech, University of Pennsylvania, Oxford, Cambridge, Imperial College og National University of Singapore.

I fjor sommer ble første kull på 21 studenter valgt ut og sendt ut i verden. Etterhvert skal dette økes til 40–50 personer årlig.

DN har tidligere anslått årlig studiestøtte fra stiftelsen – det vil i praksis si utlegg fra Røkkes investeringsselskap TRG – til cirka 35 millioner kroner når stiftelsen er oppe i «marsjfart». 

Ville gi bort én million om dagen

I 2009 snakket Røkke også om planer om å gi bort store deler av formuen. På et pressemøte om konflikten rundt Røkke-kontrollerte Akers salg av eiendeler til delvis statseide Aker Solutions, omtalte investoren planene om å legge 80 prosent av aksjene i en almennyttig stiftelse som skulle hjelpe folk med utdannelse.

– Jeg har over lengre tid tenkt tanken på å gi bort én million kroner om dagen fra jeg fylte 50 år og livet ut, sa Røkke.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: