– Bekymret over statusen på COP27. Vi er fortsatt ikke sikre på at vi vil være i stand til å gjenta forpliktelsene om 1,5 gradersmålet fra Glasgow, skriver han på Twitter lørdag formiddag.

– Hardt arbeid er i sving for å redde toppmøtet, legger han til.

FNs klimatoppmøte i Egypt skulle opprinnelig ha blitt avsluttet fredag, men uenigheter rundt en rekke spørsmål førte til at forhandlingene fortsetter lørdag.

Ingen slutterklæring vedtatt

Det er foreløpig ikke vedtatt en slutterklæring. Og det som foreløpig ligger på bordet, er ikke tilstrekkelig når det gjelder å nå 1,5 graders-målet, mener Eide.

– Akkurat nå opplever jeg det som veldig krevende, sier han til NRK.

– Om det blir slik som det nå ligger an til, så kunne dette vært en svekkelse i forhold til Glasgow i et år der vi trenger å gå videre, så det uroer meg sterkt, sier han.

Han sier at det er en del av de fremvoksende økonomier som ønsker å vokse ytterligere og som ikke ønsker å legge begrensninger på utslippene sine. Nå jobbes det på spreng med å oppnå enighet mellom delegatene, sier han.

– Vi løper nærmest mellom delegasjonene og gruppene her for å bidra til et bedre utfall. Det er altfor tidlig å erklære dette møtet som mislykket, men vi er mentalt forberedt på alle utfall, sier han.

EU vil ikke droppe 1,5 gradersmålet

Tidligere lørdag sa EUs klimakommissær Frans Timmermans at det er uakseptabelt å droppe 1,5-gradersmålet selv om klimaforhandlingene på COP27 ikke går etter planen.

– Vi kan ikke akseptere at målet om 1,5 grader dør her og i dag, skriver Timmermans på Twitter lørdag formiddag.

– EU er samlet i våre ambisjoner om å bevege oss fram og bygge videre på det vi ble enige om i Glasgow, skriver Timmermanns, med henvisning til fjorårets klimatoppmøte i Skottland.

Målet, som ble fastsatt i Parisavtalen i 2015, går ut på at verdens land skal strekke seg for å holde den globale oppvarmingen godt under 2 grader, og helst ned mot 1,5 grader.

COP27 skulle etter planene avsluttes i Sharm el-Sheikh i Egypt fredag, men går på overtid som følge av manglende enighet blant delegatene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.