En fersk undersøkelse fra analysebyrået YouGov, først gjengitt av Financial Times, viser at Norge er på toppen blant klimafornektende land – bare slått av USA og Saudi-Arabia.

YouGov har spurt 32.000 personer fordelt på 28 land om hvorvidt de i det hele tatt tror klimaet endrer seg, og om det i så fall er mennesker som er ansvarlig for klimaendringene.

Del tredjeplass

Blant nordmennene som er spurt tror ti prosent enten at klimaet ikke endrer seg eller at det er endrer seg, men ikke er menneskeskapt. Det plasserer Norge på en delt tredjeplass sammen med Egypt og Australia over de største klimaskeptikerne.

Blant de spurte tror åtte prosent av nordmenn at klimaet endrer seg, men at endringene ikke er menneskeskapt.

Et gjennomgående trekk er at vestlige land er mer skeptiske til at klimaendringer er menneskeskapte, mens asiatiske land i stor grad mener endringene kommer av menneskeskapte årsaker. Store utslippsland som Kina og India ligger lavt nede på listen. Samtidig er de mest klimafornektende landene store oljeeksportører.

Norge trekkes også sammen med Saudi-Arabia frem som landet hvor færrest tror at klimaet endrer seg og at mennesket hovedsakelig er ansvarlig.

Norden lite bekymret

Undersøkelsen viser også at land i Asia er langt mer bekymret for klimaendringer enn land i andre regioner. Danmark, Sverige, Norge og Finland er minst bekymret for klimaendringer.

Et annet gjennomgående trekk er at det er en stor forskjell mellom rike og tempererte land og fattige land utsatt for mer ekstremvær når det gjelder hvorvidt de tror de blir påvirket av klimaendringer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.