Ministrene møttes før helgen i Napoli i Italia for å stake ut kursen mot en enighet om sentrale klimaspørsmål 100 dager før FNs 26. klimakonferanse – COP 26 – går av stabelen i Glasgow i Skottland.

G20, en organisasjon som består av de 19 viktigste økonomiene i verden pluss EU, har som uttalt mål å jobbe for en forent global politikk for å takle klodens største utfordringer.

Flere av grupperingens fremste medlemmer, som USA, Canada og EU, presset på for tøffere klimamål, som full utfasing av kullkraft og en skjerping av Parisavtalen, skriver Bloomberg.

Kerry: Kan være siste sjanse

Parisavtalen fra 2015 går ut på å begrense temperaturstigningen til godt under to grader celsius fra førindustrielle nivåer, helst til 1,5 grader celsius. Alle verdens land har signert avtalen.

En rekke G20-makter mener dette målet nå må skjerpes til et tydelig mål om begrense global oppvarming til 1,5 grader, ettersom klimakonsekvensene av global oppvarming på to grader er langt større. Men flere store land, som India og Russland, var sterke motstandere av dette, ifølge den italienske bærekraftsministeren Roberto Cingolani.

USAs spesialutsending for klima, John Kerry, sa under møtet at COP 26 kan være den siste sjansen til å spikre internasjonal enighet som kan stoppe global oppvarming over 1,5 grader celsius.

Ingen løsning

– G20 står for 80 prosent av alle globale utslipp. Det er ingen vei til 1,5 grader uten G20, sa Patricia Espinosa, sjef for FNs klimaendringssekretariat til Bloomberg.

Møtet endte med en felles tekst der spørsmålet om utfasing av kull forble ubesvart. Dette skal isteden forhandles om på G20-toppmøtet i slutten av oktober, der statslederne fra de ulike landene møtes. Dette toppmøtet skjer samtidig som FNs klimakonferanse begynner i Glasgow, 31. oktober. Klimakonferansen skal pågå i rundt to uker.

Det de ulike G20-medlemmene imidlertid ble enige om, var en formulering som anerkjenner at innvirkningen av klimaendringer på 1,5 grader er langt mindre enn på to grader.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.