De alvorlige konsekvensene av klimaendringene rykker stadig nærmere. 2021 ble et nytt år preget av voldsomme hetebølger, flommer og ekstremvær.

11.000 forskere fra 153 land slår fast at verden er på vei inn i en klimakrise som kan føre til store lidelser, hvis ikke noe gjøres raskt. Norges mål er å kutte utslippene av klimagasser med minst 50 prosent innen 2030.

På klimatoppmøtet i Glasgow i høst ble det blant annet enighet om et globalt kvotesystem, at bruk av kull skal fases ned og subsidier av fossil energi skal bort – etter hvert.

Å stoppe at den globale gjennomsnittstemperaturen øker med mer enn to grader, eller aller helst 1,5 grader, er målet. Men veien frem dit er lang.

Galveston i Texas, USA (17. desember, 2021): En kvinne bærer vann hun har fått utdelt på et hjelpesenter, organisert for å bistå de som ble rammet av rekordlave vintertemperaturer. Storparten av innbyggerne i Galveston mistet strømmen.
Galveston i Texas, USA (17. desember, 2021): En kvinne bærer vann hun har fått utdelt på et hjelpesenter, organisert for å bistå de som ble rammet av rekordlave vintertemperaturer. Storparten av innbyggerne i Galveston mistet strømmen. (Foto: Adrees Latif/Reuters/NTB)

Aguajito Canyon i Santa Barbara County i California, USA (13. oktober, 2021): Innsatte bistår som brannslukkere. Her ved åsen nær Aguajito Canyon.
Aguajito Canyon i Santa Barbara County i California, USA (13. oktober, 2021): Innsatte bistår som brannslukkere. Her ved åsen nær Aguajito Canyon. (Foto: Aude Guerrucci/Reuters/NTB)

Taylorsville i California, USA (27. juli, 2021): The Dixie Fire, «Dixie-brannen», dekket et område på over 200 000 dekar.
Taylorsville i California, USA (27. juli, 2021): The Dixie Fire, «Dixie-brannen», dekket et område på over 200 000 dekar. (Foto: David Swanson/Reuters/NTB)

Rumuruti, Kenya (1. februar, 2021): En mann prøver å jage bort en gresshoppesverm fra en gård, i nærheten av byen Rumuruti.
Rumuruti, Kenya (1. februar, 2021): En mann prøver å jage bort en gresshoppesverm fra en gård, i nærheten av byen Rumuruti. (Foto: Baz Ratner/Reuters/NTB)

Abbotsford i British Columbia, Canada (16. november, 2021): Flere kuer, strandet i en oversvømt låve, ble reddet etter at kraftige regnskyll rammet den kanadiske provinsen British Columbia. Regnmengden trigget jordskred og oversvømmelser og motorveier måtte stenges.
Abbotsford i British Columbia, Canada (16. november, 2021): Flere kuer, strandet i en oversvømt låve, ble reddet etter at kraftige regnskyll rammet den kanadiske provinsen British Columbia. Regnmengden trigget jordskred og oversvømmelser og motorveier måtte stenges. (Foto: Jennifer Gauthier/Reuters/NTB)

Portland i Oregon, USA (27. juni, 2021): Folk sover i et nedkjølingssenter under en ekstrem hetebølge i Portland.
Portland i Oregon, USA (27. juni, 2021): Folk sover i et nedkjølingssenter under en ekstrem hetebølge i Portland. (Foto: Maranie Staab/Reuters/NTB)

Parana-elven i Rosario, Argentina (8. juli, 2021): Synlige fotspor etterlatt i våtmark i vannkanten til Parana-elven, som har tørket ut. Mangelen på regn i Brasil, hvor elveløpet har sitt utspring, har ført til lavere vann-nivå i Argentina, noe som har tvunget kargoskip til å redusere korneksporten.
Parana-elven i Rosario, Argentina (8. juli, 2021): Synlige fotspor etterlatt i våtmark i vannkanten til Parana-elven, som har tørket ut. Mangelen på regn i Brasil, hvor elveløpet har sitt utspring, har ført til lavere vann-nivå i Argentina, noe som har tvunget kargoskip til å redusere korneksporten. (Foto: Agustin Marcarian/Reuters/NTB)

Titlis-fjellet, Sveits (25. august, 2021): En ansatt står på dekken som skal forhindre at deler av isbreen skal smelte på Titlis-fjellet, som ligger i nærheten av alpinanlegget i Engleberg. Dronebilde.
Titlis-fjellet, Sveits (25. august, 2021): En ansatt står på dekken som skal forhindre at deler av isbreen skal smelte på Titlis-fjellet, som ligger i nærheten av alpinanlegget i Engleberg. Dronebilde. (Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/NTB)

Houma i Louisiana, USA (30. august, 2021): Theophilus Charles (70) sitter i boligen sin, som ble totalskadet av orkanen Ida i Houma i Louisiana.
Houma i Louisiana, USA (30. august, 2021): Theophilus Charles (70) sitter i boligen sin, som ble totalskadet av orkanen Ida i Houma i Louisiana. (Foto: Andrees Latif/Reuters/NTB)

Kreuzberg, Germany (19. juli, 2021): Campingbiler og annet gods ligger i hauger, ødelagt av flom som følge av voldsomme regnmengder i Kreuzberg.
Kreuzberg, Germany (19. juli, 2021): Campingbiler og annet gods ligger i hauger, ødelagt av flom som følge av voldsomme regnmengder i Kreuzberg. (Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/NTB)

Wuwei i Gansu-provinsen, Kina (15. april, 2021): Wang Tianchang (78) vanner et tre plantet på kanten av Gobi-ørkenen i utkanten av Wuwei. Wang-familien har siden 1980 slåss mot ørkenspredning, da de først bosatte seg i nærheten av Hongshui-landsbyen, som ligger nærme grensen til Mongolia. Hvert år leder Wang-familien busser fulle av unge frivillige ut i ørkenen hvor de både planter og vanner trær og buskas.
Wuwei i Gansu-provinsen, Kina (15. april, 2021): Wang Tianchang (78) vanner et tre plantet på kanten av Gobi-ørkenen i utkanten av Wuwei. Wang-familien har siden 1980 slåss mot ørkenspredning, da de først bosatte seg i nærheten av Hongshui-landsbyen, som ligger nærme grensen til Mongolia. Hvert år leder Wang-familien busser fulle av unge frivillige ut i ørkenen hvor de både planter og vanner trær og buskas. (Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/NTB)

Zhengzhou i Henan-provinsen, Kina (22. juli, 2021): En mann holder et spedbarn, mens han vasser gjennom vann på en oversvømt vei. Dette etter et kraftig regnskur i Zhengzhou.
Zhengzhou i Henan-provinsen, Kina (22. juli, 2021): En mann holder et spedbarn, mens han vasser gjennom vann på en oversvømt vei. Dette etter et kraftig regnskur i Zhengzhou. (Foto: Aly Song/Reuters/NTB)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.