Hvis vi fortsetter med å hale ut tiden og utsette avgjørende klimagassutslipp risikerer vi å overbringe dagens ungdom en regning på astronomiske 535.000 milliarder dollar (rundt 4.200.000 milliarder kroner), skriver danske Videnskap basert på en artikkel i The Conversation.

For å få et begrep om størrelsen på beløpet så utgjør det 536 norske oljefond eller rundt 29 ganger verdien av alle varer og tjenester produsert i USA i 2016.

Beløpet indikerer hva det vil koste hvis vi skal belage oss på å bruke teknologi for å trekke CO2 ut av atmosfæren – de såkalte NETs (Negative Emissions Technologies).

Uansett hva man antar om fremtidig økonomisk vekst, eller hvor mye vi ser bort fra fremtidige kostnader, er det utenkelig at det blir råd til 535.000 milliarder dollar.

Den gigantiske kostnaden ved å benytte NET fremkommer i en studie publisert i Earth System Dynamics, der den amerikanske klimaguruen og tidligere leder av NASAs Goddard Institute for Space Studies, James Hansen, er hovedforfatter.

James Hansen har forsket på klimaendringer i 40 år og spilte en avgjørende rolle i å sette global oppvarming på dagsordenen på 1980-tallet.
James Hansen har forsket på klimaendringer i 40 år og spilte en avgjørende rolle i å sette global oppvarming på dagsordenen på 1980-tallet. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Må starte nå

Ved Parisavtalen fra 2015 ble det enighet om å holde den gjennomsnittlige temperaturstigningen under to grader, med mål om ikke å overstige 1,5 grader. Mange politikere og klimaforskere mener dette kun vil være mulig med hjelp av NET, fordi vi ikke klarer å kutte klimagassutslippene så raskt og mye som nødvendig.

Hansen og hans team mener imidlertid ifølge Videnskap at å redusere CO2-konsentrasjonen i atmosfæren fra dagens 400 parts per million (PPM) til 350 som på 1980-tallet er både billigere og bedre. Skal dette være mulig, må kuttene starte nå.

Hvis vi nå utsetter eller forsinker de nødvendige kuttene av CO2-utslipp blir fremtidige generasjoner nødt til å trekke ut mer enn ti ganger så mye CO2 når vi kommer til neste århundre.

Å ta de nødvendige kuttene nå vil ifølge studien koste mellom 100 og 230 milliarder dollar per år spredt over de neste 80 årene. Ifølge Hansen og hans team finnes det heller ingen garanti for at NETs-teknologier faktisk vil virke.

– Våre barn og barnebarn vil nok ikke klare å forstå hvordan det var mulig for oss å forhandle frem slike resultater på deres vegne, konkluderer Hansen og hans team i studien.(Vilkår)

- Vi må stressteste norsk økonomi opp mot det som er målene for klimapolitikken
- Det er veldig få eksempler på at selskaper som har drevet med en ting klarer å omstille seg til å drive med noe helt annet. Men kanskje Statoil kan klare det, sier direktør for Cicero Senter for klimaforskning Kristin Halvorsen.
03:14
Publisert: