En ny rapport kartlegger klimaendringenes konsekvenser for helsen vår og barns utvikling.

Konsekvensene vil bli alvorlige med spredning av nye sykdommer, mer næringsfattig mat og at hetebølger vil utsette kroppen for økt stress som kan bli fatale, er konklusjonen i en rapport fra Monash University i Melbourne i Australia, skriver danske Information.

Både underernæring, lavere intelligens, blodmangel og hemmet utvikling generelt vil øke som følge av global oppvarming – også i vesten – ifølge den nye studien som primært retter seg mot Australia og stillehavsregionen.

Rapporten bygger på en gjennomgang av 120 vitenskapelige og fagfellevurderte artikler.

– Fremtiden ser skremmende ut. Disse barna blir satt tilbake allerede før de er født, sier Misha Coleman, som er forfatter av rapporten og direktør i paraplyorganisasjonen Health Alliance Australia, til Information.

Coleman sier til avisen at det særlig er én konsekvens av økte temperaturer og økt CO2-konsentrasjon vi ikke er nok oppmerksomme på, nemlig at dette i løpet av de nærmeste årene vil gi avlinger som er opptil 30 prosent fattigere på det viktige vitaminet folat.

– Konsekvensene av manglende handlinger

Selv om rapporten fra Monash University konsentrerer seg om Australia og stillehavsregionen er professor i internasjonal ernæring og helse ved Universitetet i København, Henrik Friis, ikke i tvil om at rapporten er av global interesse.

Ifølge Friis kan også de utfordringene som nå kan virke veldig lokale bli realiteten i resten av verden i fremtiden.

Det er rapportens forfatter Misha Coleman helt enig i:

– Hver eneste av de utfordringene vi ser relatert til klimaendringer kommer til å påvirke oss alle sammen. Vi ser nå konsekvensene av manglende handlinger, sier Coleman til Information.

En av studiene Colemans rapport bygger på ble publisert i Nature i 2017, og konkluderer med at 75 prosent av verdens befolkning i 2100 vil være utsatt for hetebølger som er kraftige nok til å være en direkte årsak til dødsfall.

– Du skremmer meg litt. Er det grunn til det?, spør Informations journalist forfatter Misha Coleman.

– Fint. Det er jeg glad for. Hver eneste dag er det isbreer som kollapser eller en klimarelatert ekstremhendelse. Jeg tror folk er blitt mindre følsomme fordi de tenker at det er så stort og vanskelig å gjøre noe med, avslutter hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.