Mandag advarte FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet om at klimakrisen er største globale trussel siden annen verdenskrig.

Samtidig føler innbyggerne i Spania, og særlig bøndene, daglig konsekvensene av klimaendringene. En av disse er bonden Juan Buendia ved landsbyen Campus del Rio i det sørlige Spania.

- Klimaet er mer brutalt både for oss og for området og landbruket. Det er veldig, veldig brutalt, sier Buendia til Danmarks Radio (DR).

Men det er ikke bare i Campos del Rio man merker konsekvensene av økte temperaturer og tørke. I verste fall risikerer 74 prosent av Spania å bli omdannet til ørken på grunn av global oppvarming og overutnyttelse av marken, ifølge en nylig rapport fra Den Europeiske Revisjonsrett.

Risikoen for forørkning er vurdert som høy eller veldig høy for 19 prosent av Spanias areal.

- Det vil altså si Sahara

- Vi er allerede i grenselandet mellom det man kaller en halvtørr og tørr region. Og det siste vil altså si Sahara. Når du først overskrider et visst punkt blir det dannet ørken, og da er det veldig vanskelig å snu situasjonen, sier Albert Solé-Benet, som forsker på ørkendannelse ved Spanias nasjonale forskningsinstitutt (CSIC), ifølge DR.

Men i Europa er det ikke bare Spania som vil oppleve økt forørkning. Den Europeiske Revisjonsrett nevner i sin rapport også områder i Portugal, Italia, Hellas, Kypros, Bulgaria og Romania for å være i risikosonen for forørkning.

De siste ti årene er det samlede europeiske arealet som risikerer å bli ørken økt med 177.000 kvadratkilometer, tilsvarende nesten halvparten av Norges areal eller rundt fire ganger Danmarks størrelse, skriver DR.

Ifølge talsperson Delia Gutierrez Rubio ved Spanias meteorologiske institutt er Spania eksepsjonelt sårbar overfor klimaendringer, og trenger sårt en ny klimalov, skriver Al Jazeera.

-Siden førindustriell tid er temperaturen på jorden i gjennomsnitt økt med 1,1 grad – men for Spania er økningen 1,6 grader, sier Gutierrez Rubio til Al Jazeera.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.