I tillegg til at mange ungdommer skolestreiket, droppet også flere voksne jobb for å delta i klimaprotestene på New Zealand. Fredagens demonstrasjon var landets første såkalte generasjonsuavhengige klimastreik.

Protestene, som startet på formiddagen, ble holdt i mer enn 40 byer rundt om i landet.

I hovedstaden Wellington møtte over 40.000 opp foran parlamentet, mange med plakater med slagord og med beskjed om at regjeringen må gjøre mer for å begrense klimaendringene. Ansamlingen av folk foran parlamentsbygningen er den største på mange år, skriver New Zealand Herald.

– Stopp å høre på hva de sier, se på hva de gjør, fortalte Luke Wijohn, organisatoren bak klimastreiken i Auckland, til de oppmøtte.

Thunberg i Canada

I en rekke land i verden er det ventet klimademonstrasjoner fredag.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som har engasjert ungdommer verden over for å klimastreike, skal delta i en demonstrasjon i Montreal i Canada. Landets statsminister Justin Trudeau skal også delta.

Også i Norge er det ventet protester en rekke steder i landet. Foran Stortinget vil demonstrasjonen starte klokken 11.

– Utrolig

Skolestreikkoordinator Sophie Handford sa i forkant av demonstrasjonene i New Zealand at voksne fra mer enn 90 selskaper var ventet å delta sammen med ungdommene. Selskapene er blitt med i en allianse kalt «Ikke business som vanlig».

– Selskapene er blitt med i løpet av de siste dagene. Det er utrolig, sier Handford.

De aller fleste som deltok i Wellington, var skoleelever. De møtte opp til tross for fungerende statsminister Winston Peters' beskjed om at de ikke må gå glipp av skolen.

Tirsdag uttalte Peters at alle som planla å demonstrere fredag, burde heller møte opp på skolen for å lære alt de trenger å vite om klimaendringer for å «se hva regjeringen gjør».

Utdanningsminister Chris Hipkins mener det er opp til foreldre og skolene om barn skal få lov til å klimastreike.

Under demonstrasjonen leverte ungdommene et åpent brev til regjeringen med over 11.000 signaturer der de ber landet om å erklære klimakrise og starte å bygge økonomien på fornybar energi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.