Lørdag ble ministre fra nærmere 200 land enige om å vedta en ny og historisk klimaavtale.

Gjennom avtalen har de blant annet forpliktet seg til et mål om at temperaturhevingen skal være begrenset til to grader, med etterstrebelse til 1,5 grader.

Den nye klimaavtalen bekymrer ikke administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass, interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for oljeselskaper og leverandørbedrifter.

- Vi skal redusere utslippene knyttet til produksjon i Norge. Men samtidig er norsk gass en avgjørende forutsetning for å nå målene, sier han til DN.

Store utslipp

Schjøtt-Pedersen utdyper:

- Det er umulig for Europa å nå de ambisiøse klimamålene uten norsk gass, sier Schjøtt-Pedersen.

Dette begrunner han med at «en vesentlig» del av den europeiske energiproduksjon kommer fra kull.

- Kull slipper ut dobbelt så mye klimagasser som gass. Det har blant annet ført til at Storbritannia nå vil avvikle sine kullkraftverk, legger Schjøtt-Pedersen til.

- Må avvikles

Leder Frederic Hauge i miljøorganisasjonen Bellona mener derimot den nye avtalen betyr slutten for norsk olje og gass etter 2035.

For at dette i det hele tatt skal være mulig å nå, må Norge stanse oljeproduksjonen med det samme, uttalte Hauge lørdag.

Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Håkon Mosvold Larsen /
Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / (Foto: NTB scanpix)

– La det være klinkende klart: Blir dette utkastet en realitet, må norske utslipp reduseres kraftig, uttalte Hauge i en melding da det endelige utkastet til klimaavtalen var fremlagt i Paris.

- For mye tran

Aftenposten skriver søndag at olje- og energiminster Tord Lien (Frp) fastholder at det fremdeles er plass for norsk olje og gass i fremtiden.

Han sier til avisen at Bellona-lederen må ha tatt for mye Møllers tran og påpeker at det er verden - ikke Norge alene som skal nå togradersmålet.

- Ingen industrier i verden har et så stramt klimaregime som vi har på norsk sokkel. Norge, Norden og EU jobber sammen om en ambisiøs klimapolitikk, sier Lien til Aftenposten.

Leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero mener imidlertid Norge må ta et særlig ansvar i å lede an i utfasing av oljebruken, kull og gass, skriver NTB.

- Dette plasserer et enormt ansvar på rike land som Norge - oljen må ligge, uttalte også Natur og Ungdom-leder Arnstein Vestre.

- Ingen begrensning

Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass lar seg ikke skremme av kritikken fra miljøbevegelsen.

Han påpeker at Norge før klimaavtalen var omfattet av et europeisk kvotesystem som fastslår at utslippene fra industri, inkludert olje- og gassvirksomhet, skal reduseres med 43 prosent innen 2030.

Dermed mener Schjøtt-Pedersen at den nye klimaavtalen først og fremst sikrer et globalt samarbeid for å nå de ambisiøse klimamålene som Norge og EU allerede navigerer etter.

- Det er ingen motstrid mellom olje- og gasspolitikken i forhold til de høye ambisjonene Norge og EU har og som nå følger i klimaavtalen, sier han til DN.

Schjøtt-Pedersen ser heller ingen begrensning for norsk olje- og gassproduksjon fremover som følge av avtalen. Han erkjenner imidlertid at nye teknologiske løsninger må på plass på oljeproduksjonssiden.

- Klimamålene legger ingen begrensing på hvor lenge norge kan produsere olje og gass. Men vi må hele tiden forbedre oss og legge stor vekt på å utvikle ny teknologi for å få ned utslipp, legger han til.

 

Les også: Når fornuft trumfer følelser

Oljeprisfallet kan gjøre det enda billigere å låne penger

Hyttesalget tar av: - Dette er et toppår

 

Se også:

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.