Dyr sliter med å tilpasse seg de raske klimaendringene.

I en fersk metastudie advarer forskere om alarmerende forsinkelser mellom dyrs tilpasningsevne og menneskeskapte endringer i årstidene som følge av klimaendringene, skriver The Guardian.

Hastigheten på klimaendringene overgår mange dyrs evne til å tilpasse seg, og forskerne advarer i studien om at dette er en økende trussel selv mot vanlige arter som spurver, skjærer og hjort.

Den nye metastudien, som er publisert i Nature Research, undersøker effekten på reproduksjon og overlevelse av at arter reagerer på høyere temperaturer ved at biologiske hendelser fremskyndes, for eksempel fuglers tidligere egglegging eller insekters utklekking.

«Sannsynlighet praktisk talt nær null»

Studien er basert på 10.090 sammendrag av tidligere studier og uttrukne data fra 71 publiserte studier, og forskerne fant en tydelig forsinkelse i tilpasningsevnen for de fleste av de undersøkte artene.

«Sannsynligheten for at ingen av studiens arter er i faresonen er praktisk talt null», er en av konklusjonene i den nye metastudien, ifølge The Guardian.

- Personlig synes jeg resultatene er alarmerende. Arter prøver å tilpasse seg skiftende miljø, men de kan ikke gjøre det i et tilstrekkelig tempo for å sikre at bestander er levedyktige. Klimaendringer har allerede forårsaket uopprettelig skade på det biologiske mangfoldet, noe som fremgår av funnene fra denne studien. At arter sliter med å tilpasse seg den nåværende hastigheten på klimaendringene betyr at vi må iverksette tiltak umiddelbart for å stoppe eller redusere hastigheten på klimaendringene, sier postdoktor og evolusjonsøkolog Viktoriia Radchuk ved Leibnizinstituttet for forskning på zoo- og viltlevende dyr, til avisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.