Flytrafikken i Norge økte med 4 prosent i første halvår i år. Det får organisasjonen Framtiden i våre hender til å kreve at regjeringen må gripe inn og bremse utbyggingen av flyplassene.

Årsaken er at klimaeffekten av nordmenns flyreiser utgjør 10 prosent av norske klimautslipp. Det ønsker Framtiden i våre hender å gjøre noe med, skriver Vårt Land.

– Ved å sette foten ned for videre utbygging av flyplasser kan man begrense økningen av flytrafikken. Da tenker jeg ikke på den utbyggingen som allerede er i gang, men det man tenker å gjøre i neste omgang, sier leder Arild Hermstad.

Han mener det er direkte oppsiktsvekkende og ansvarsløst at myndighetene ikke gjør noe for å minke etterspørselen etter flyreiser, og etterlyser tiltak for å stanse nordmenns enorme reiselyst.

Avgift per flyreise

– I tillegg til å begrense utbygging ønsker vi å innføre en avgift på 400 kroner på alle flybilletter, sier Hermstad. Han mener at denne avgiften kan gå til å bygge høyhastighetstog istedenfor, som for eksempel på strekningen mellom Trondheim og Oslo.

Hermstad understreker at han ikke er imot at folk drar på ferie, men at det er mengden av reiser som bekymrer ham.

Frps Ingebjørg Amanda Godskesen, som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, avviser forslaget fullstendig.

Hun sier at hun er helt imot å innføre en avgift på flybilletter og mener at flyene uansett blir stadig mer miljøvennlige og at problemet derfor ikke er så stort som Hermstad vil ha det til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også sommerkjappe med Hermstad:  Bekymret optimist