Selv om utslippsmålene satt i Parisavtalen oppnås, risikerer vi at den globale oppvarmingen vil overstige halvannen til to grader celsius, viser en internasjonal studie forfattet av forskere fra Sverige, Australia, Danmark og Tyskland.

Ifølge rapporten, som publiseres i Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS), kan den globale snittemperaturen i stedet ende opp med å stabilisere seg fire-fem grader høyere enn i preindustriell tid og havnivået kan stige 10–60 meter over dagens nivå.

Det grønne skiftet må skje mye raskere

Forfatterne slår fast at overgangen til en grønn økonomi, det grønne skiftet, må skje mye raskere enn tidligere anslått om man skal unngå en konstant drivhustilstand på jorden.

Hvis polarisen fortsetter å smelte, avskogingen fortsetter og utslippene av drivhusgasser øker til nye rekorder, slik de har gjort så langt, vil jordkloden komme til et vendepunkt.

«Et av de mest eksistensielle spørsmålene»

Det er her en hverdag med et klima fire-fem grader varmere enn dagens og havnivå opptil 60 meter over dagens kan ventes, ifølge forskerne.

De anslår at dette kan være kun tiår unna med dagens utvikling. Forskerne poengterer imidlertid ifølge The Guardian at analysene deres ikke er noen endelig fasit.

En ny studie gjør til og med forskerne redde. På bildet står et enslig tre i nærheten av et vanntrau i et tørkeområde i New South Wales i Australia.
En ny studie gjør til og med forskerne redde. På bildet står et enslig tre i nærheten av et vanntrau i et tørkeområde i New South Wales i Australia. (Foto: David Gray/Reuters/NTB Scanpix)

– For femti år siden ville dette blitt avvist som alarmistisk, men nå har forskere blitt veldig redde. Jeg håper vi tar feil, men som forskere har vi et ansvar for å undersøke om dette er virkelig. Dette er et av de mest eksistensielle spørsmålene i vitenskapen, sier svenske Johan Rockström, som er en av forfatterne av studien og som leder Stockholm Resilience Center, ifølge The Guardian.

«Menneskehetens mareritt»

En av de store bekymringene er at global oppvarming på rundt to grader skal sette i gang flere globale mekanismer – såkalte tilbakekoblingsmekanismer. Eksempler på dette er endring av jetstrømmer som kan resultere i fastlåste værsystem – som langvarige hetebølger. Et annet eksempel er at permafrosten kan begynne å tine og slippe ut enorme mengder av den svært sterke klimagassen metan, som igjen vil påskynde den globale oppvarmingen.

– Det er menneskehetens mareritt hvis planeten går fra å være vår beste venn til å bli en fiende, det vil si å gå fra å dempe den globale oppvarmingen som i dag, til selv å bidra til utslipp av klimagasser, sier Rockström til svensk tv.

Av alle tilbakekoblingsmekanismer er Rockstrøm mest redd for skogene.

– Å beholde de tre regnskogene; Amazonas, Kongo og Indonesia, samt våre boreale skoger på den nordlige halvkule er utrolig viktig. Vi ser et veldig stort press på dem, som avskoging, sykdommer og branner, sier han til svensk tv.

På denne siden til Greenfact fremgår hva forskerne mener blir virkningene av en global oppvarming på fire grader.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tørker denne torvmyren opp, får verden alvorlige problemer
Langt inne i Kongos jungel fant to forskere en gigantisk torvmyr som kan bidra til å løse verdens klimaproblemer.
04:46
Publisert: