Den siste uken har klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) deltatt i klimaforhandlinger i Luxembourg med de store utslippslandene. Mandag og tirsdag satt hun i klimamøter i Paris, før hun onsdag returnerte til Luxembourg for forhandlinger med EUs miljøministre.

På ferie hjemme i Buskerud sitter Frp’s stortingsrepresentant Morten Wold og skriver på Facebook. «Klimabløffen fortsetter. Vi betaler milliarder av kroner for at venstresiden skal få sin miljøpolitiske orgasme. Jorden klarer seg selv», skrev han tirsdag kveld, og lenket til en værsak på VG Nett som fortalte at det enkelte steder i den norske fjellheimen fortsatt ligger godt med snø.

– Klimabløff er et generelt uttrykk. Mange ristet på hodet av at Al Gore fikk fredsprisen. Det er blitt litt sånn at alt kan ses i et klimaperspektiv. Det blir som en sekkepost. Det er ikke alt som dreier seg om klimaet som er en bløff, men jeg synes vi har for mye fokus på det. Alt kan relateres til klima nå, sier Wold til DN.

«De politisk korrekte»

Han omtaler selv Facebook-utsagnet som en spissformulering, og sier han kunne brukt et annet begrep enn «bløff». Men han står ved kritikken han ville få frem:

– Vi er overfokusert på klimaspørsmål, og vi bruker utrolig mye penger på det. De som slipper til i ordskiftet, er de jeg kaller «de politisk korrekte». De finnes mange, mange forskere som påpeker at klimaendringene henger sammen med andre ting, at jorden og solen har regulert temperaturen i tusenvis av år. Jeg synes vi bruker for mye energi – det er kanskje et dårlig valgt uttrykk – vel, jeg synes det er for mye hysteri rundt det, sier Wold.

– Her om dagen kom det en sak om at det nå kommer en ny mini-istid, og det strider vel mot det mange av klimahysterikerne påstår. Det er ingen signifikante målinger som viser at temperaturen på den nordlige halvkule går opp. Det spørs jo hvor du leter, du kan sikkert finne forskere som mener både det ene og det andre om det, sier han.

Wold sier han ikke er en «ekstrem Frp-er hverken i den ene eller andre retningen». Det er åpenbart at en del klimaendringer er menneskeskapte, de må tas alvorlig og gjøres noe med, ifølge Wold, som også stiller seg bak Frps klima-forpliktelser i samarbeidsavtalen med de andre borgerlige partiene,

Venter kjeft og støtte

Wold forventer en runde med kjeft for utspillet, men er sikker på å få støtte blant sine egne.

– Jeg har ikke diskutert denne Facebook-oppdateringen med noen i Frp nå, men jeg opplever at en del av våre folk både i stortingsgruppen og rundt om i landet deler min frustrasjon over at alt må ses i et klimaperspektiv. Om vi sorterer all søppel og slutter å kjøre bil her hjemme har forsvinnende lite å si for utslippene på verdensbasis.

Mellom møter i Luxembourg svarer Tine Sundtoft på Wold-utspillet i en epost til DN.

– Høyre/Frp-regjeringen baserer vår politikk på togradersmålet og kunnskapen fra FNs klimapanel. Regjeringen har også lagt frem et offensivt klimamål for 2030, der vi foreslår å kutte utslippene med 40 prosent. Det var bred enighet på Stortinget om dette målet, Frp inkludert. Det skjer veldig mye positivt i klimaforhandlingene nå, skriver Sundtoft.

Ap-representant Torgeir Micaelsen går mer direkte i debatt med Wold, og kommenterte på Frp-representantens Facebook-vegg at han mener utspillet er patetisk. Han utdyper overfor DN:

– Grunnen til at jeg kaller det patetisk er fordi faktagrunnlaget hans og måten å behandle forskning på er fullstendig tendensiøs. Enhver kan finne støtte for sitt syn dersom man leter lenger nok på internett. Det er i stor grad konsensus om klimaendringene blant forskerne, sier han.

– Mest patetisk er det at han selv er en vesentlig del av grunnlaget til en regjering som mener det stikk motsatte av det han gir uttrykk for. For en del i Høyre og Venstre, Frps samarbeidspartnere, som er veldig opptatt av miljø- og klimaspørsmål, må dette være sjokkerende lesning.
 

Hør partileder Siv Jensen snakke om klimaskepsisen i Fremskrittspartiet (intervju fra april 2015):

– Du skal ikke lete veldig lenge før du finner sitater fra Fremskrittsparti-folk som har vært kritiske til dette
Finansminister og Frp-leder Siv Jensen snakker om klimautfordringene i Episode 6 av #alstadheim
05:14
Publisert:
 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.