Å legge ut en liten snutt av familiens ferie på Instagram, eller se et par episoder av favorittserien på Netflix, bidrar til store CO2 utslipp. Fysisk infrastruktur som kabler, datasentre og gigantiske servere som trenger energi er årsaken til det, ifølge en rapport fra den franske tenketanken «The Shift Project»

I rapporten som ble offentliggjort natt til 11. juli blir det anslått at videobruk på internett alene står for over 300 millioner tonn CO2-utslipp verden over – det samme Spania hadde i utslipp ved siste tilgjengelige tall fra 2017.

Tenketankens rapport er basert på tidligere undersøkelser gjort av nettverksselskapene Cisco og Sandvine.

Den store synderen

Ifølge rapporten er videobruk den store synderen på internett, rett og slett fordi det er det mest brukte digitale verktøyet. Hele 60 prosent av global databruk er video – og i rapporten er alt som strømmes direkte, som eksempelvis en skype-samtale eller direktesendt tv, samt videospill holdt utenfor.

Samlet sett står den digitale sektoren for fire prosent av globale utslipp, mens sektorens energibehov vokser med ni prosent årlig.

Derfor tar den grønne tankesmien til ordet for en strengere regulering av sektoren, og en offentlig debatt om hvilket innhold som man skaper plass til på internett.

De viser eksempelvis til at 27 prosent av den globale videotrafikken er pornografisk innhold.

– Ser man på digitale vaner, viser rapporten vår at 80 prosent av videotrafikk på nettet er enten underholdning eller reklame. Et funn som, konfrontert med klimakrisen, burde overbevise oss om at å stille spørsmål ved vår nettbruk ikke bare er ønskelig, men også gjennomførbart, heter det i rapporten

Den løsningen er imidlertid hverken Naturvernforbundet eller miljøstiftelsen Zero helt enig i.

Kan strømme med god samvittighet

– For en stor del handler klimagassutslipp om bruk av fossil energi, som det er klart mest av i dagens kraftmiks. Derfor må vi fase ut fossil energi så raskt som mulig, sier Jon Evang, kommunikasjonssjef i miljøstiftelsen Zero.

– Det er i grunn hele svaret.

– Så man trenger ikke regulere hva man lager plass til på nettet?

– Nei. Hovedutfordringen er at energibruken må bli fornybar, ikke nødvendigvis hva man bruker energien til, sier Evang.

– Burde vi ha strømmeskam?

– Nei, det synes jeg ikke. Folk kan godt være bevisst sitt personlige forbruk, men det viktigste er strukturelle endringer i stor utslippssektorer, som eksempelvis i kraftsektoren.

Ny rapport: Global videostrømming står for like store utslipp som Spania. Jon Evang, kommunikasjonssjef i miljøstiftelsen Zero, tror problemet er for sammensatt til at strømming alene skal ha skylden.
Ny rapport: Global videostrømming står for like store utslipp som Spania. Jon Evang, kommunikasjonssjef i miljøstiftelsen Zero, tror problemet er for sammensatt til at strømming alene skal ha skylden. (Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien/Zero/Flickr)

Dette synspunktet støtter generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark.

– Utslippene kommer for eksempel helt an på hva strømmingen er et alternativ til, og hvor energien bak hentes fra, sier Esmark.

Hun mener at forbrukeren derfor ikke kan ha full oversikt over hvor lite miljøvennlig strømming de faktisk står for.

Esmark og Evang har derfor begge langt mer tro på regulering av ressursbruken i digital sektor, som for eksempel at norske datasentre bygges i nærheten av kraftkilder slik at man ikke får et energitap når kraften skal flyttes.

Generalsekretæren i Naturvernforbundet mener at nøkkelen ligger i nettopp ressurseffektivisering.

– Dette er definitivt en underkommunisert problemstilling, og det er snakk om en bransje i veldig vekst. Relativt nye bransjer bruker ofte mye strøm i oppstarten, men her må vi fremme krav om energieffektivisering allerede fra start. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.