Det er forsikringsselskapet If og klimaforskningssenteret Cicero som står bak den nye rapporten, som tirsdag skulle overrekkes klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) under et arrangement på Arendalsuka.

– Det er en helt klar tendens i undersøkelsen at de kommunene som har vært utsatt for ekstremvær, er langt mer opptatt av dette arbeidet enn kommuner som så langt har vært forskånet fra dette, sier seniorforsker Marit Klemetsen hos Cicero i en pressemelding.

Ta unna økt nedbør

Av rapporten kommer det frem at oljehovedstaden Stavanger kommune er best på ulike klimatilpasningstiltak som kan gjelde alt fra vann og avløp, til byggeforskrifter og tiltak for å ta unna økt nedbør.

Nedre Eiker er best blant kommunene med mellom 20.000 og 50.000 innbyggere. Blant de mellomstore er Nord-Odal best, mens Sirdal er best blant de små.

Marit Klemetsen peker på at de små kommunene, som gjennomgående ligger bak de store i sitt klimatilpasningsarbeid, bør søke hjelp og informasjon fra sentrale myndigheter.

– Men også ressurser må tilføres for å gjøre dem bedre i stand til å trygge lokalsamfunnene, sier seniorrådgiveren, som også oppfordrer til økt samarbeid kommunene imellom.

Mange har hatt ekstremvær

I undersøkelsen oppgir syv av ti kommuner at de har opplevd ekstreme værhendelser i løpet av de siste ti årene. 70 prosent av disse er blitt rammet av økt nedbør.

Tidligere i august opplyste Meteorologisk institutt at de venter flere episoder med kraftig styrtregn og økte temperaturer i fremtiden. De regner med at vi kan vente en økning i kraftig styrtregn på cirka 40 prosent frem mot slutten av dette århundret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.