– I dag rammet syklonen sør i Stillehavet, i morgen kan det være oss, sa president James Michel i en pressemelding mandag.

– Når vil det internasjonale samfunnet våkne opp til virkeligheten og begynne å jobbe for en bindende avtale for å hindre global oppvarming og redde planeten? fortsatte han.

Lavtliggende øystater regnes som svært utsatte dersom havnivået skulle stige som følge av de menneskeskapte klimaendringene. I november i fjor oppfordret Michel alle verdens små øystater til å komme sammen i kampen for en global klimaavtale.

Foreløpig er 24 personer bekreftet omkommet som følge av syklonen Pam, som rammet øystaten Vanuatu i helgen, opplyser FNs nødhjelpskontor OCHA i en ny tilstandsrapport mandag.

De fleste ofrene er fra de sørligste områdene av landet. I tillegg har 3.300 personer søkt tilflukt i 37 sentre for evakuerte i de nordlige provinsene og på hovedøya Efate.

Tidligere har det offisielle tallet på omkomne vært seks, men det har vært fryktet at langt flere mistet livet i uværet.

Syklonen Pam feide inn over øygruppa sør i Stillehavet med vindkast på over 80 meter per sekund fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.