Målet presenteres på en pressekonferanse på Statsministerens kontor klokken 09. Alle de fire partiene vil være til stede.

Norge må ha på plass et nytt klimamål for 2030 innen 1. april. Det er fristen landene har for å melde inn til FN hva slags klimaforpliktelse de er villige til å påta seg på klimamøtet i Paris i desember der målet er å få på plass en ny internasjonal klimaavtale.

Partiene er enige om å legge seg på EUs mål.

EU vedtok i høst et mål om å kutte utslippene med 40 prosent i 2030 sammenlignet med 1990. Venstre og KrF har krevd at Norge skal være minst like ambisiøst som EU. Det samme kravet har også kommet fra miljøbevegelsen.

For 2020 har Norge et mål om å kutte utslippene med 30 prosent sammenlignet med 1990. Men en god del av målet oppfylles gjennom kjøp av utslippskreditter fra klimaprosjekter i u-land. Ifølge klimaforliket skulle to tredjedeler av klimainnsatsen skje gjennom innenlandske kutt. Det målet ser ikke ut til å bli nådd. I stedet kjøper Norge flere klimakvoter fra u-land enn opprinnelig planlagt. Det er uklart om det vil finnes en slik mulighet til å kjøpe denne typen internasjonale klimakvoter frem mot 2030.

Halvparten av norske utslipp er omfattet av EUs system for klimakvoter. Dette systemet vil bli videreført etter 2020 og skal i henhold til EUs vedtak i høst strammes inn. NHO og LO gikk i et felles utspill tirsdag inn for at et nytt klimamål må skille mellom kvotepliktige utslipp og andre utslipp.

Les også:

NHO og LO vil ha nasjonalt utslippsmål  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.