At permafrosten tiner flere steder på jorden er ikke nytt, men hastigheten det skjer med skremmer forskerne.

En rekke uvanlig varme somre mellom 2003 og 2016 har resultert i at permafrosten i kanadiske Arktis har begynt å tine 70 år tidligere enn ventet, ifølge en ny studie, skriver Independent.

Når permafrost tiner frigjøres drivhusgassene CO2 og metan som ligger lagret i bakken.

Studien avdekket smeltenivåer som er 150 til 240 prosent høyere enn historiske nivåer, noe forskerne ifølge Independent karakteriserte som et «virkelig bemerkelsesverdig omfang».

– Uten sidestykke

– Denne endringen er uten sidestykke på en slik tidsskala, sier studiens hovedforfatter, Louise Farquharson ved universitet Alaska Fairbanks, til Weather.

Resultatet av tiningen er allerede utbredte setningsskader som fører til akutte problemer for beboere i de arktiske områdene. I et område som forskerne har studert sank grunnen på stedet nesten én meter siden studiene startet tidlig på 2000-tallet.

– Det er ganske utrolig. Det er disse fordypningene på opptil 90 centimeter. Det er omtrent som høyden på en kjøkkenbenk. Det er små dammer i mange av disse fordypningene. Det er en temmelig dyp forandring, sier Fairbanks til Weather.

Konservativt scenario

At permafrosten tiner skjer til tross for at gjennomsnittlig årlig temperatur på bakkenivå fortsatt er lav.

Tiningen som var beregnet ikke å skje før 2090 tar utgangspunkt i det såkalte RCP 4,5-scenarioet fra FNs klimapanel. Det er et ganske konservativt scenario der globale CO2-utslipp vil nå en topp i 2040, og med en maksimal konsentrasjon av klimagasser i atmosfæren på rundt 550 ppm (parts per million) i 2100 med en temperaturstigning på mellom 1,1 og 2,6 grader celsius.

Forskerne bak den nye studien kommer fra universiteter i både Canada, USA og Tyskland. Studien er publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.