Den britiske professoren Jem Bendell kritiserer FNs klimapanel for det siste tiåret grovt å ha nedtonet risikoen ved klimaendringene.

Mandag la FNs klimapanel (IPCC) frem spesialrapporten om hvordan man skal nå målene i Parisavtalen om å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5-2 grader over førindustriell tid. Rapportens mandat var også å vise konsekvensene hvis målet ikke nås.

Konklusjonen er klar: Utslippene av CO2 i verden må ned med 45 prosent i løpet av 12 år for å unngå at temperaturen øker med mer enn 1,5 grader. Det betyr blant annet at oljebruken må kuttes med mellom 40 og 80 prosent.

91 forfattere fra 40 land har deltatt i utarbeidelsen av rapporten som er basert på over 6000 forskningsrapporter og 42.000 nye innspill og kommentarer.

Innholdet i rapporten kan skremme noen hver til handling.

«Falsk trygghet»

«Klimarelaterte risikoer for helse, levebrød, matsikkerhet, vannforsyning, sikkerhet og økonomisk vekst forventes å øke med en global oppvarming på 1,5 grader – og øke videre med en to prosent oppvarming», skriver forskerne i rapporten.

En rekke eksperter mener imidlertid at Parisavtalen og FNs klimapanel lenge har vugget verden inn i en falsk trygghet. Professor Jem Bendell er en av dem.

På sin egen blogg skriver Bendell at FNs klimapanel med den siste rapporten nå har kommet et langt stykke videre ved å vise konsekvensene av en global oppvarming på 1,5 garder, og nevne en dato for virkningene som er i vår levetid. I motsetning til tidligere rapporter der klimapanelet bare nevnte hva som muligens kunne skje langt frem tid.

«Farlig villedende»

Men Bendell mener likevel de ikke går langt nok.

– Rapporten inneholder forutsigelser om havnivåer og sjøis som virker sørgelig forsiktige sammenlignet med nåværende målinger av endringene, så sannsynligvis reflekterer de klimapanelets konsensusprosesser som ble slaktet i en stor studie tidligere i år med konklusjon at klimarapportene er «farlig villedende», skriver Bendell på sin blogg.

Bendell skriver at de siste tiårene har de som mener det står verre til enn hva klimapanelet sier fått rett. Hvis det fortsatt stemmer, så er det på tide at flere begynner å tenke, føle og diskutere grundig gjennom tanken om sosial kollaps som følge av klimaendringer.

Deretter lister Bendell opp ordene han mener mangler i den nye klimarapporten; Katastrofe, kollaps, sult, nød, unnskyld og beklager.

Den britiske professoren spør så «hva gjør vi»? Han konkluderer med «mange ting», og lister opp noen få.

Blant annet storskala og umiddelbar skysåing i Arktis og Antarktis, og nøye oppfølging av effektene. Finne ut hvordan metanutslipp fra havbunnen utenfor Sibir kan stoppes, og sette dette ut i handling. Umiddelbart bake CO2-skatter inn i handelsavtaler. Implementere metoder for å hente karbon fra atmosfæren ved å reetablere og utvikle karbonlagre.

– Samfunnskollaps uunngåelig

Tidligere i sommer publiserte professor Bendell en vitenskapelig artikkel «Deep Adaptation: a Map for Navigating Climate Tragedy», der han slår fast at en samfunnskollaps forårsaket av klimaendringene er uunngåelig.

Professoren har studert klimaforskernes konklusjoner, og hans studie har fått stadig mer oppmerksomhet den siste tiden. Og oppmerksomheten blir neppe mindre etter den dystre rapporten fra FNs klimapanel som ble lagt frem mandag.

I artikkelen beskriver Bendell ifølge Sveriges Television en verden der regjeringer må rasjonere mat, og der vi til og med i Skandinavia kan rammes av avlingssvikt, underernæring og kollaps i drikkevannsforsyningen.

Professorens tese er at først når mennesker innser det uunngåelige, så kan en sjokk- og sorgreaksjon etterfølges av nye politiske strategier.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Området har vært ingenmannsland siden 1986
Nå satses det for fullt. - Vi tror denne dagen vil åpne en ny epoke.
01:16
Publisert: