En stor Ø i glasskunst lyser på veggen bak dem, som et første håndfast bevis på det statlige klimainvesteringsselskapet Nysnøs eksistens. Statsminister Erna Solberg er på besøk i Stavanger for å hilse på Nysnø-sjef Siri Kalvig og hennes åtte personer store administrasjon, og gir allerede oppløftende signaler til vertene.

Nysnø kan nemlig bli kvitt en begrensning pålagt av Finansdepartementet, som tilsier at 35 prosent av investeringskapitalen en får fra staten må føres som en tapsavsetning i statsbudsjettet. Med andre ord budsjetterer staten i dag med at hver tredje krone i Nysnø vil gå tapt.

– Vi har en diskusjon om egentlig tapsavsetningen er for høy, fordi disse prosjektene sannsynligvis vil være mye lønnsommere og tapene vil være mindre, sier Solberg.

I dag har Nysnø bare drøye 600 millioner kroner til disposisjon for å gjøre investeringer i klimavennlig norsk teknologi, bevilget i et par omganger over statsbudsjettene.

Lettere å få penger

En redusert tapsavsetning vil gjøre det lettere å overføre store penger til Nysnø raskt. I dag må 35 prosent av alle overføringer føres som en kostnad i statsbudsjettet og derfor konkurrere med alle gode formål.

– Tapsavsetningen er over streken, sier Solberg.

Grunnen til tapsavsetningen på 35 prosent i statsbudsjettet, er at en har erfaringer med store tap i tidligfase-såkornfond. Nå mener statsministeren at Nysnø trolig legger seg på en annen risikoprofil ved å investere i selskaper som er kommet lenger i sine livsløp.

– Dette er senere investeringer enn i såkornfond. Det er den diskusjonen vi må ta nå, om det viser seg at en går inn litt senere enn en opprinnelig tenkte, og at det derfor er mindre behov for tapsavsetninger, sier statsministeren.

Musikk i ørene

For Siri Kalvig, som ønsker å få Nysnøs forvaltningskapital opp i størrelse raskt, er statsministerens signaler søt musikk.

– Jeg håper tapsavsetningen forsvinner, fordi det vil gjøre det lettere å få finansiering over statsbudsjettet. Argentum og Investinor har ikke tapsavsetning, sier Kalvig.

Argentum i Bergen og Investinor i Trondheim er to andre statlige investeringsselskaper, om enn med andre mandater. I den nye regjeringsplattformen fra Granavolden i januar står det også svart på hvitt om Nysnø at «selskapet oppkapitaliseres på samme måte som Argentum og Investinor.

Nettopp regjeringsforhandlingene har gitt Kalvig stor optimisme, særlig signalene fra Venstre-leder Trine Skei Grande. Venstre er partiet som kom opp med ideen om et statlig klimainvesteringsselskap, og partiet har tidligere argumentert for at forvaltningskapitalen bør opp i 20 milliarder kroner.

– Trine Skei Grande sa hun gikk inn regjeringsforhandlingene med et selskap som minnet om et snøfnugg, og gikk ut med snøkanon. Dagen etterpå var det nysnø i Stavanger. Det var magisk, sier Kalvig.

Hun mener Nysnø akkurat nå har altfor høye driftskostnader i forhold til forvaltningskapitalen, og ønsker å komme opp i fem-seks milliarder kroner for å ha en kostnadseffektiv drift. Styreleder Widar Salbuvik, som også er på plass i Stavanger, mener det ville være null problem å håndtere 20 milliarder kroner. Han mener pågangen av gode investeringsmuligheter har vært over enhver forventning.

– Frykten min er at det kommer opp dealer vi ikke kan gå inn i på grunn av kapitalknapphet, sier Salbuvik.

Lette penger

Samfunnsøkonom Leo Grünfeld i Menon Economics har i flere omganger utredet det statlige virkemiddelapparatet for nyskapning. Han mener de store tapsavsetningene er en dårlig idé, selv om det trolig var ment å ha en disiplinerende effekt.

– Dette har jeg kommentert tidligere i Dagens Næringsliv, der jeg presiserte at en investor som skal koinvestere med private investorer med et subsidieflagg bak, er vanskelig å håndtere. Andre investorer vil tenke på deg som «lette penger», sier Grünfeld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Erik Fossum Færevaag (til venstre) fra Disruptive Technologies fikk tirsdag 20 millioner kroner fra statens klimainvesteringsfond Nysnø ved Nysnø-sjef Siri Kalvig (i midten). Statsminister Erna Solberg (til høyre) fikk innføring i teknologien sammen med Nysnøs investeringsdirektør Eivind Egeland Olsen (med ryggen til).
Erik Fossum Færevaag (til venstre) fra Disruptive Technologies fikk tirsdag 20 millioner kroner fra statens klimainvesteringsfond Nysnø ved Nysnø-sjef Siri Kalvig (i midten). Statsminister Erna Solberg (til høyre) fikk innføring i teknologien sammen med Nysnøs investeringsdirektør Eivind Egeland Olsen (med ryggen til). (Foto: Marie von Krogh)
Denne norske sporten går som en farsott i utlandet. Men hva skal den hete på engelsk?
02:37
Publisert: