Temperaturen på Svalbard har vært varmere enn normalt i 73 måneder på rad. Det har blant annet medført av permafrosten på Svalbard varmes opp og tiner raskere enn noen gang.

Internasjonal direktør ved Polarinstituttet, Kim Holmén fastslår at det ikke lenger finnes normalvær på Svalbard.

– Vi ser et system i forandring, og det kommer til å være i forandring i lang tid fremover. Temperaturen øker i havet, på land og i luften, det får konsekvenser både for mennesker og dyr, sa Holmén til NTB i slutten av november.

En art som merker disse konsekvensene er svalbardreinen, som er en underart av reinsdyr.

Ifølge ny forskning som ble lagt frem mandag krymper reinsdyrene på Svalbard som et resultat av at klimaendringene har redusert mengden tilgjengelig mat om vinteren, skriver The Guardian.

Høyere temperatur vinterstid gjør at den nedbøren som tidligere falt som snø, nå oftere kommer i form av regn. Dette fryser mange steder til is på bakken som gjør det mye vanskeligere for reinen å finne det planteforet de er avhengige av. 

Flere, men mindre

Forskerne har veid 135 dyr i april hvert år fra 1994 til 2015, og gjennomsnittsvekten til et voksent reinsdyr på Svalbard har falt fra 55 kg til 48 kg i perioden, skriver Science

Samtidig som reinsdyrene blir mindre, blir det stadig flere. Siden 1990-tallet er antall svalbardrein økt fra 800 til rundt 1400.

– Varme somre er supert for reinsdyr, men vintrene blir stadig tøffere, sier professor Steve Albon, økolog hos James Hutton-instituttet i Skottland, som ledet studien sammen med norske forskere.

Reinsdyrenes problemer får konsekvenser også for andre arter på Svalbard. Blant annet polarreven som de siste årene har økt noe i antall. 

Forsker Eva Fuglei ved Norsk Polarinstitutt sier at alle de svakeste reinsdyrene – de syke, de gamle og kalvene – dør i løpet av vinteren. Dette har medført at polarreven på Svalbard har fått god tilgang på mat fra døde reinsdyr. Men allerede vinteren etter blir dette snudd til et problem for reven fordi bare de sterkeste reinsdyrene har overlevd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.