Utbruddet av miltbrann i Sibir blir ikke den eneste konsekvensen av at permafrosten smelter i Russland, mener forskere.

Sykdommer som går helt tilbake til istiden kan slippe løs når det øverste islaget smelter i de arktiske områdene nord i landet.

– Klimaforandringer vil bringe mange overraskelser. Jeg vil ikke skremme noen, men vi burde være klare, sier Viktor Maleyev i det russiske forskningssenteret for epidemiologi.

En 12 år gammel gutt har dødd etter å ha blitt smittet av det plutselige utbruddet av miltbrann, og over 90 personer er smittet.

Forskere har oppdaget nye «kjempevirus» i mammuter, og mener kopper kan være begravd i isen.

Permafrost

Miltbrann har ikke vært påvist i Russland siden andre verdenskrig. Kilden til smitten skal være døde reinsdyr med miltbrannsporer som kom til overflaten da en hetebølge smeltet det øverste laget av permafrosten på Jamalhalvøya. Smitten skal ha blitt spredd med reinsflokker som beitet i området.

Ifølge Maleyev kunne utbruddet ha blitt unngått eller redusert dersom dyrene hadde blitt vaksinert i hopetall.

– Vaksinering ble avsluttet for omtrent ti år siden, sannsynligvis etter en feilaktig avgjørelse om at regionen var trygg for miltbrann, sier guvernør for Jamal-Nenets-regionen Dmitry Kobylkin.

Oppvarming

Størrelsen på området som er påvirket er omtrent 12.650 kvadratkilometer, og om lag 270 russiske soldater arbeider på området for å brenne smittede reinsdyr.

– Prosessen med å desinfisere området vil pågå inntil analyser av jordbunnen ikke viser tegn på miltbrann lenger, sier Maleyev.

Russland varmes opp to og en halv gang raskere enn verdensgjennomsnittet, og den arktiske regionen varmes opp raskere enn resten av landet. Temperaturen i juli lå åtte grader over normalen og var 34 grader på det varmeste.

– Situasjonen på Jamalhalvøya får alarmklokkene til å ringe, sier Maleyev.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Velger klima foran baby magasinetPlus  (DN+)

 
Fem øyer er nå fullstendig slukt av havet

Verdens planterike er truet, advarer botanikere

 
50.000 alpakkaer døde i Peru  

Nettene blir varmere enn dagene

MDG vil gi nordmenn «klimabelønning»

Sjokolade for klima
Med isbjørner og sjokolade kjemper de sivile organisasjonene med å få fokus for sine syn under klimaforhandlingene i Paris.
01:35
Publisert: