– Det var et vellykket første møte. Mange er lei av at miljøpartiene på Stortinget kjekler seg imellom framfor å stå mer sammen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han tok fredag initiativ til en allianse av SV, Sp, KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne. Hensikten er å presse de tre store partiene Høyre, Frp og Ap til å endre oppfatning i bestemte saker. Første test blir klimameldingen som regjeringen ventes å legge fram fredag om en uke.

– Fastsettelsen av Norges klimamål for 2030 er svært viktig. Vi trenger tydelige mål for hjemlige utslippsreduksjoner, sier Lysbakken.

– Nyttig møte

Venstres nestleder Ola Elvestuen utelukker ikke at et samarbeid med de andre mindre opposisjonspartiene kan bære frukter.

– Vårt utgangspunkt for å skjerpe norsk klimapolitikk er samarbeidsavtalen med regjeringen og budsjettforhandlingene. Men i enkeltsaker uten budsjettrelevans kan det absolutt være nyttig å snakke med andre. Spørsmålet om iskanten er et slikt eksempel, sier Elvestuen til NTB.

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson berømmer SV for initiativet til fredagens møte, men bemerker samtidig at partiet hans lenge har ivret for en klimaallianse på Stortinget.

– Dette er en avgjørende mulighet for oss til å påvirke og røyke ut Arbeiderpartiet og Høyre i utvalgte saker, sier han.

Klimamål

De norske klimamålene som altså trolig blir kunngjort fredag 6. februar, skal meldes inn i forhandlingene om en ny klimaavtale i god til før toppmøtet i Paris våren 2015.

Før jul ba SV fem forskere svare på hvor mye det er rimelig og rettferdig at Norge skal kutte fram mot 2030. Deres mest beskjedne vurdering var et klimamål på om lag 50 prosent utslippskutt.

– I Norge har vi til nå diskutert om vi bør ha et klimamål på samme nivå som EU, som skal kutte utslippene med 40 prosent innen 2030. Rapporten viser at Norges klimaansvar tilsier at vi bør ha et mer ambisiøst mål, sier Lysbakken.

Tidligere denne uken omtalte NRK et utkast til stortingsmeldingen fra klimaminister Tine Sundtoft (H). I utkastet foreslår regjeringen å kutte minst 50 prosent av utslippene innen 2030, uten å si noe om hvor mye som skal tas innenlands.

Uro

Torsdag tok seks miljøorganisasjoner opp sine bekymringer for manglende ambisjoner om hjemlige klimakutt i et brev til statsråden.

– Det er bred enighet om at dagens mål i klimaforliket har fungert dårlig som rettesnor for norsk klimapolitikk. Vi trenger et tydelig mål for nasjonale utslippskutt som ikke etterlater rom for fortolkning, skriver lederne for de seks organisasjonene WWF-Norge, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Bellona, Greenpeace og Framtiden i våre hender. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.