– Hvorfor er det så få kvinner i finansbransjen?

– Dette er kanskje et fornærmelig svar, men finansbransjen er dominert av for mange med svært snevre interesser og en trang sosial kontekst. Det er for langt mellom dem det går an å diskutere bøker, surrogati og klimaendringer med, for å si det sånn, selv om det finnes unntak. Jeg tror bransjen har tapt mange smarte kvinner og menn grunnet akkurat dette.

– Hvilket norsk børsnotert selskap eksisterer fortsatt om 100 år?

– Jens Ulltveit-Moes investeringsselskap Umoe. Det er ikke børsnotert i dag, men blir børsvinner om 100 år på grunn av deres langsiktige miljø- og klimastrategi.

– Hva skulle du gjerne hatt en robot til?

– Jeg har stor tro på forbedringen av eldreomsorgen. Når jeg blir gammel håper jeg det finnes ulike duppeditter så jeg kan unngå varme hender mest mulig. Jeg vil faktisk heller dras gjennom en bilvask enn å bli dusjet av noen ukjente.

– Hvilken karakter identifiserer du deg mest med – og hvorfor?

– Claire Underwood i House of Cards. Hun er ondere og penere, men det er ikke sånn at man identifiserer seg med noen som er prikk lik seg. Likevel er det noe med henne og ønsket om å ha makt nok til å gjennomføre ting. Det går an å identifisere seg med en sterk kvinnerolle selv om hun er slem.

– Påvirker terrortrusselen i Europa dine ferieplaner i år?

– Ikke direkte, men jeg var i Frankrike under nasjonaldagen og du legger mer merke til sikkerhetstiltak enn før. Men jeg vurderer også klimarisiko før jeg drar et sted. Hva gjør man hvis det oppstår en skogbrann for eksempel, eller ekstremregn? Høsten 2015 druknet rundt 16 personer av ekstremregn i Antibes i blant annet parkeringshus og tunneler. 

– Hvilken vane tror du dine nærmeste irriterer seg mest over ved deg?

– At mobilen aldri er langt unna. Og at jeg styrer og organiserer omgivelsene mine i overkant ofte. Det er gjerne tegn til det i ferien også. Men tar jeg noen runder med høytrykksspyleren roer jeg meg ned igjen.

– Hva var det siste du delte i sosiale medier og hvorfor?

– En emoji-basert post om Trump, med en liten kommentar om at jeg vurderer å søke om redusert stilling for å følge med på med hvem som går inn og ut av Det hvite hus.

– Hører du på podkast, hvis ja – hva vil du anbefale?

– Nei, ikke systematisk. Men en god klimapodkast som anbefales av min kollega Bjørn Samset er «Warm Regards» med Andy Revkin, klima- og miljø-reporteren for New York Times.

– Hva er den beste boken du har lest?

– «Av måneskinn gror det ingen ting» av Torborg Nederaas. Det er en trilogi om et destruktivt kjærlighetsforhold, med blant annet en sterk abortscene. Bøkene kom før loven om selvbestemt abort og har gjort sterkt inntrykk på meg. I sommer har jeg lest «En moderne familie» av Helga Flatland. Den handler om et par på 70 som skilles og var også til ettertanke, og noe alle middelaldrende par burde lese.

– Hvem ville du helst vært på nachspiel med?

– Jeg er ikke lenger noen nachspiel-dronning, men drar heller på vorspiel. Der er jeg mye hyggeligere. Hadde jeg fått med meg Hillary Clinton og Angela Merkel skulle jeg vært raus med boblevannet, og fått dem til å vurdere mannfolkene rundt seg, og fått Hillary til å snakke om forrige valgkamp.

– Hva var det viktigste dine foreldre lærte deg?

– Solidaritet, ansvar og praktiske ferdigheter.

– Hva bør være den viktigste saken i årets valgkamp?

– Klima og rettferdighet. Dessverre har jeg ikke foreløpig sett at noen har klart å sette en skikkelig dagsorden der.

– Hvem skulle du gjerne sett bli statsminister til høsten?

– Jeg vil jo ha et rødgrønt flertall. Men kanskje viktigst for meg er det at Erna og Jonas virkelig tar klimaendringene innover seg. Hittil har de ikke forstått hvor lite tid de har på seg.

– Hva ville du gitt Donald Trump i bursdagspresang?

– En lang en ferie som går rett over i pensjonstilværelsen.

– Hva er oljeprisen i 2020?

– Investorer må ta høyde for under 50 dollar fatet.

– Jobber man like effektivt hjemmefra?

– Ja, hvis det er begrensede oppgaver som skal utføres. Men det er sjeldent jeg jobber en hel arbeidsdag hjemme, da min stilling krever mye samarbeid med andre og da er det best å være på jobb.

– Hvis du kunne gitt deg selv et råd da du var yngre, hva ville det vært?

– Å studere i utlandet. Ikke så nøye hvor det hadde vært, men det hadde gitt meg andre kontakter og gjort meg mer språksikker. Jeg studerte sosialpedagogikk og kriminologi på UiO frem til politikken tok meg, og er egentlig en halvstudert røver.

– Valg: Ett år uten smarttelefon eller ett år uten alkohol?

– Da velger jeg bort alkoholen. Smarttelefonen er så altfor lur og erstatter så mange ting.

– Du mister jobben i dag. Hva gjør du i morgen?

– Da sitter jeg på trappen til Snøhetta og spør om de kan bruke meg til noe. I min ungdom ville jeg bli arkitekt, men det ble det aldri noe av. Men kanskje Snøhetta kan bruke meg til noe likevel, som for eksempel ideer til hvordan man kan lage klimavennlige hus.

– Hvis du måtte velge ett, hvilket tv-reality-show hadde du deltatt på?

– Ingen. Jeg har fått de rareste tilbud om å delta på ulike show, men det har aldri vært vanskelig å takke nei.

– Hytte ved sjøen eller leilighet ved Middelhavet?

– Hytte ved sjøen, absolutt. Når jeg er utenlands vil jeg ikke tenke på at jeg har ansvar for en vinduskarm som må males.

Anbefalt av DN-tv:(Vilkår)

Sauseskolen: BBQ-saus
Sauseskolen: Slik lager du grillsaus til kjøttretter
01:49
Publisert: