– Det er en av de viktigste sakene jeg har kjempet for som ordfører.

Christine Sagen Helgø sitter på kontoret midt i Stavanger sentrum. Foran henne ligger Stavanger kommunes Klima- og Miljørapport frem til 2030. Da kommunen laget planen, la den opp til to alternativer, enten 40 eller 50 prosents kutt i utslipp av klimagasser.

I stedet gikk Sagen Helgø sammen med blant andre Arbeiderpartiet og Venstre og banket gjennom et kutt på 80 prosent mot viljen til sitt eget parti Høyre.

Ikke glem hva som er normalen

Det standpunktet har vakt forargelse i det lokale næringslivet, med Stavanger Næringsforening i spissen, som er bekymret for konsekvensene av vedtaket og ikke minst hvordan målet skal oppnås.

– Næringslivet her er opptatt av klimamålene og motiverte for å nå dem. EU og Norges mål er 30 og 40 prosents kutt. Isteden velger Stavanger å fjerne seg fra normalen og legge seg på 80 prosent. Det er vi som representerer normalen, sier Harald Minge, som er toppsjefen i næringsforeningen.

– Er mål om 80 prosents kutt urealistisk?

– Det vet jeg ikke, men nå ser jeg det som lite realistisk, sier han.

– Tror du Sagen Helgø går inn for urealistiske mål?

– Hun har helt sikkert sine grunner for sitt standpunkt. Og hun står for det hun mener. Det som er synd er at en kan få en diskusjon der de som står for kutt på 79 prosent fremstår som klimaverstinger. En må ikke glemme hva som er normalen. Men jeg vil ikke mistenkeliggjøre hennes motiver, sier Minge.

Sagen Helgø viser på sin side til at byer som Oslo, Bergen og København har satt lignende mål. Den sammenligningene mener Stavanger Næringsforening ikke gir mening da utgangspunktet er forskjellig i byene. Sagen Helgø mener også at målet om 80 prosents kutt er fullt oppnåelig blant annet gjennom elektrifisering av transportsektoren.

– Dette vedtaket er modig og fremtidsrettet av Sagen Helgø. Hun tar signalene fra sin egen statsminister på alvor som sier at Norge skal arbeide for å nå 1,5-gradersmålet. De store byene i verden vil bety mye i arbeidet med å kutte klimautslippene, sier Wenche Skorge, sentralstyremedlem i Naturvernforbundet og Ap-politiker i Stavanger.

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø foran et av de mange offshoreserviceskipene som ligger til kai i Stavanger. Disse og de mange cruiseskipene vil tvinges over til landbasert elektrisitet i fremtiden om de skal ligge i sentrum.
Stavangerordfører Christine Sagen Helgø foran et av de mange offshoreserviceskipene som ligger til kai i Stavanger. Disse og de mange cruiseskipene vil tvinges over til landbasert elektrisitet i fremtiden om de skal ligge i sentrum. (Foto: Tommy Ellingsen)

Rart å snakke om kostnader

Sagen Helgø lar seg ikke affisere av kritikken fra det lokale næringslivet eller partikolleger i Høyre.

– Jeg mener at jeg har et stort ansvar ved å være ambisiøs som ordfører i energihovedstaden Stavanger. Det vi snakker om er fremtiden. Den har vi et ansvar for, sier hun.

– Det hevdes at dere ikke vet hva dette kan komme til å koste?

– Jeg synes det er rart å snakke om kostnader i denne sammenheng. Tenk hva som skjer om vi ikke klarer å få til disse kuttene. Det er åpenbart for meg at vi må gå foran i dette, sier Sagen Helgø, som har mottatt en mengde støtteerklæringer etter at kuttforslaget ble vedtatt før jul.

– Det er få saker jeg har fått flere positive tilbakemeldinger på, sier hun.

Verre var det i kjølvannet av en rushtidsavgift Sagen Helgø kjempet for i høst. Da ble hun utskjelt og opplevde ytringer som gjorde henne bekymret for hva som kunne skje familiemedlemmer.

På jobbjakt

Siden 2011 har Sagen Helgø vært ordfører i oljebyen, en populær sådan. Nå gir hun seg i politikken.

– Jeg føler det er rett å gi seg på topp. Nå er det på tid å røske opp, sier hun.

Formelt vil hun gå av ved nyttår når et nytt bystyre konstitueres. Men tilbudene har allerede kommet. Hun er utdannet jurist.

– Jeg ønsker meg en jobb i det private næringslivet, eller i skjæringspunktet mellom det private og offentlige.

– Er oljeindustrien aktuell?

– Ja, men da med en tydelig klimaprofil. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: