Orkanen kaster regnet mot bakken. Strømstolpene er knekt rett av som fyrstikker og ligger strødd i gaten, nedrevne trær har ødelagt tak og strømledninger, strømmen er borte. En svart suv kommer kjørende i de oversvømte gatene, et samboerpar kommer ut for å sjekke huset som er rammet av flommen.

– Jeg vet ikke helt hva situasjonen er. Vi har vært bortreist. Vi evakuerte. Vi hørte fra en nabo at vannet har trukket seg litt tilbake og at vi kan komme oss inn i huset vårt, sier Ginger Thomas mens hun ser rundt på ødeleggelsene i den lille byen River Bend.

– Det er helt grusomt, vi har mistet alt. Alt i huset har vært under vann. Nå må vi dra og sjekke huset, sier hennes mann Brett Harp.

– Det er forferdelig. Det er ødeleggende. Nå må vi raskt undersøke tilstanden til huset, varsle forsikringsselskapet, og så skal vi dra tilbake igjen, sier Thomas, før de to går med armene rundt hverandre, forbi et veltet tre som har falt ned på naboens hus.

Ginger Thomas og Brett Harp går for å se på skadene på huset sitt i River Bend.
Ginger Thomas og Brett Harp går for å se på skadene på huset sitt i River Bend. (Foto: Per Thrana)

Store oversvømmelser

River Bend er en av flere byer som er kraftig rammet av orkanen «Florence», som fredag morgen traff Østkysten av USA. Fredag ble stormens vindstyrke nedgradert til tropisk storm, samtidig som enorme regnmengder og kraftige vindkast førte til store oversvømmelser og skader langs kysten av North-Carolina.

Rett ved Harps og Thomas’ hus kommer en rød brannbil kjørende, til et hus hvor flere av de evakuerte er samlet for å bli berget. I byen River Bend regnet det ti centimeter fredag, og flomvann fra to elver i nærheten førte til at vannstanden steg kraftig, flere steder med opp mot tre meter.

– Vi er i midt i en tornado. Vi forsøker å redde ut folk herfra og evakuere dem så raskt som vi kan. Det er derfor vi er her. Jeg har folk her inne jeg må få ut, sier brannmann Rick Sieger til DN før han raskt går inn i huset.

Redningsbåt i boligstrøk

Seks brannmenn fra brannvesenet i New York kommer kjørende med en redningsbåt på hengeren for å ta seg frem til de oversvømte husene. En ung kvinne hjelpes ut av et hus, hun bærer på en klissvåt hvit hund. Det regner så hardt at sikten er under 100 meter.

I nabobyen New Bern ble 150 personer reddet vekk fra oversvømte gater og hus etter at elven Neuse gikk over sine bredder. Da DN kjørte gjennom byen fredag var mange oversvømte gater ned mot elven sperret av.

På jernbaneskinnene står en forlist ferge på skakke, en seilbåt har blåst inn i en hage, et lysthus står opp ned. Nedrevne grener og trær stenger mange bygater, regnet fosser inn i et hus der taket er borte. Tropestormen og det varme regnet fyller de tomme gatene, med unntak av noen få biler og mennesker.

En ferge ligger over jernbaneskinnene. Byen New Bern er hardt rammet.
En ferge ligger over jernbaneskinnene. Byen New Bern er hardt rammet. (Foto: Per Thrana)

Bruker hendene mot vannet

– Jeg renser gateslukene for å få vannet vekk fra gaten, så ikke eiendommen min blir oversvømt. Jeg har en eiendom her i gaten, som jeg har interesser i, sier David Chigeres, og bruker hender og rake til å fjerne løv og kvist fra gateslukene.

– Det kunne vært verre. Men nå må jeg bli ferdig og komme meg hjem, sier han til DN og løper ut i regnværet, så kraftig at det er vanskelig å høre hva han sier.

David Chigeres prøver å få vannet vekk fra eiendommene han eier. Byen New Bern er hardt rammet.
David Chigeres prøver å få vannet vekk fra eiendommene han eier. Byen New Bern er hardt rammet. (Foto: Per Thrana)

Det er innført portforbud i New Bern og 20 andre kommuner i North- Carolina. 1,7 millioner mennesker er evakuert, og politiet ber de som er igjen om å holde seg inn. Myndighetenes frykter en livsfarlig flom.

Lørdag morgen skriver NTB at hundrevis av mennesker i New Bern har måttet blitt reddet ut av hjemmene sine på grunn av en tre meter høy stormflo som uværet har medbrakt.

Størsteparten av byen er uten strøm og talsperson i byen, Colleen Roberts, sier tusenvis av bygninger er skadet.

Uværet Florence ble nedgradert fra orkan til tropisk storm etter at det nådde land på fredag, men det amerikanske orkansenteret advarer likevel om at uværet er livsfarlig, spesielt på grunn av de store vannmengdene.

Hittil har fem personer omkommet i stormen. I byen Wilmington, der stormen traff land, døde en mor og hennes datter da et stort tre falt over huset deres, opplyser politiet. I Kinston lenger nord døde en 77 år gammel mann da han ble blåst over ende av en vindkule.

Nær én million personer er uten strøm, halvannen million mennesker evakuert og vel ti millioner lever i stormområdet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.