83 prosent av de spurte i en meningsmåling utført for The New York Times, frykter at global oppvarming vil utgjøre et ganske alvorlig eller svært alvorlig problem i fremtiden, dersom ikke noe gjøres for å redusere klimautslippene.

Andelen er noe lavere blant republikanere, men også blant dem mener 61 prosent det samme, viser målingen som er utført av Stanford University og Resources for the Future.

Andelen øker

Andelen amerikanere som tror at klimaendringene i det minste delvis skyldes menneskelig aktivitet, har økt fra 72 prosent for fire år siden til 81 prosent nå.

Klima kan derfor bli et sentralt tema i valgkampen foran neste års presidentvalg, viser målingen.

To av tre spurte sier at de trolig vil stemme på kandidater som lover å kjempe mot klimaendringene, mens de sier at de neppe vil stemme på kandidater som stiller spørsmål ved, eller benekter at den globale oppvarmingen skyldes menneskelig aktivitet.

Selv blant republikanere sier 48 prosent at de trolig vil stemme på en kandidat som går til valg på kamp mot klimautslipp, men 47 prosent sier at en slik politikk vil ramme amerikansk økonomi.

I utakt med egne velgere

Under valgkampen i 2012 stilte samtlige republikanske kandidater, med unntak av Jon M. Huntsman, spørsmål ved om den globale oppvarmingen virkelig skyldes menneskeskapte utslipp og argumenterte kraftig mot tiltak for å redusere utslippene av klimagasser.

Republikanerne i Kongressen har siden protestert kraftig mot president Barack Obamas forsøk på å redusere utslippene fra kullkraftverk og anklager ham for å føre en «krig mot kull».

Alt tyder dermed på at republikanerne er i utakt med egne velgere i dette spørsmålet, ettersom 74 prosent av de spurte i målingen mener at føderale myndigheter bør gjøre mye for å bekjempe klimaendringene.

Blant demokratene er andelen 91 prosent, mens den blant uavhengige er 78 prosent og republikanere er 51 prosent. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.