Planen går ut på at USA skal redusere CO2-utslipp fra eksisterende kraftverk med 30 prosent de neste årene.

Gina McCarthy, som leder det amerikanske miljødirektoratet EPA, la fram forslaget mandag.

– Ved å legge vekt på renere energikilder og redusere sløsingen av energi vil denne planene sørge for at vi får friskere luft samtidig som den vil bidra til å bremse klimaendringene. Slik kan vi etterlate en trygg og sunn framtid til våre barn, sa hun.

– Hvorfor i all verden presser presidenten gjennom reguleringer som vil øke forbrukernes strøm- og gassregninger, flytte industrijobber ut av landet og hindre at vi får økonomien på rett kjøl igjen, svarte republikaneren Fred Upton, som leder energi- og handelskomiteen i Representantenes hus.

30 prosent kutt

De enkelte delstatene vil selv kunne bestemme hvordan målet om en utslippsreduksjon på 30 prosent skal oppnås innen 2030.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at kravene er de mest betydningsfulle klimatiltakene som er introdusert av president Barack Obamas administrasjon.

Kuttene på 30 prosent er basert på utslippstall fra 2005. Utslippene var i 2013 litt mer enn ti prosent lavere enn i 2005, noe som betyr at USA allerede er på god vei til å oppfylle de nye målene.

Utslippene fra kraftverk utgjør omtrent 40 prosent av landets CO2-utslipp, den vanligste av klimagassene som bidrar til den globale oppvarmingen.

Het potet

Enkelte delstater og Det amerikanske handelsrådet er blant klimatiltakenes mektige motstandere. Utslippskravene vil også møte sterke protester fra kullindustrien. Den har fortsatt stor politisk innflytelse, særlig i delstater med mye kullutvinning.

På den konservative høyresiden er det fortsatt mange som nekter for at klimaendringene er menneskeskapte. Derfor motsetter de seg vanskelige og dyre klimatiltak, som de mener vil svekke industrien og dermed koste mange arbeidsplasser.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, representerer kullstaten Kentucky. Han sier at planen vil være svært ødeleggende for amerikansk økonomi.

– Dette er selvpåført rasering av nasjonens største konkurransefordel i den globale økonomien. Disse nye reglene vil bli møtt med jubel fra de venstrevridde støttespillerne til liberalerne i Washington, men det er ingen tvil om at våre konkurrenter rundt om i verden vil erstatte den industrien vi mister med entusiasme, sier han.

Snakker om folkehelsa

Obama forsøker på sin side å gjøre forurensing og klimagassutslipp til en folkehelsesak. I sin ukentlige radiotale sa Obama søndag at USA må redusere utslippene så barn som sliter med astma og andre pusteproblemer, skal få et lettere liv.

Under presentasjonen sa EPA-sjefen at kuttene er anslått å forhindre 6.600 dødsfall og opp mot 150.000 astmaanfall hos barn.

– For våre familiers helses skyld og for framtiden til barna våre har vi et moralsk ansvar for å gjøre noe med klimautfordringene, sa McCarthy.

Amerikanske domstoler har gitt Obama og de føderale myndighetene muligheten til å regulere CO2-utslipp uten vedtak i Kongressen.

Obama har i økende grad valgt å bruke den muligheten, siden det er svært lite sannsynlig at politikerne i Kongressen vil bli enige om tiltak. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.