Langvarig megatørke kan oppstå hyppigere i det vestlige USA senere dette århundret som følge av global oppvarming, ifølge forskere.

Megatørke er tørke som varer flere tiår eller lengre. Forskernes studie er den første som spår at de kommende intense tørkeperiodene kan overstige de flere tiår lange megatørke-periodene som oppsto for flere århundrer siden, og som har fått skylden for at enkelte sivilisasjoner forsvant sent på 1200-tallet.

– Jeg ble ærlig talt overrasket over hvor tørr fremtiden sannsynligvis vil bli, sier en av forfatterne bak studien, Toby Ault, som er assisterende professor ved Cornell University.

Det er minst 80 prosents sjanse for megatørke i det sørvestlige USA og området Great Plains, som ligger øst for Rocky Mountains i USA, Canada og Mexico, dersom klimaendringene fortsetter med uforminsket styrke, sa Ault på en pressekonferanse i San José, ifølge USA Today.

– Jeg ser på den fremtidige megatørken som en langsomt bevegende naturkatastrofe. Vi må sette megatørke i samme kategori som andre naturkatastrofer som kan håndteres gjennom risikostyring, sier han.

Faren for megatørke er større i dag på grunn av en større befolkning og større avhengighet av vannressurser, advarer forskerne bak studien.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Frankrike: – Klimaendringene truer jorda

 
Matproduksjonen kan bli hardt rammet av klimaendringene

Jorden kan bli katastrofe-varm   (2012)