Orkanen, som nå er nedjustert til kategori 2, krevde minst 30 menneskeliv og forårsaket store ødeleggelser nord på Bahamas, der 70.000 mennesker ifølge FN umiddelbart trenger nødhjelp.

Bygninger knust til pinneved av orkanen Dorian i Marsh Harbour på Great Abaco på Bahamas.
Bygninger knust til pinneved av orkanen Dorian i Marsh Harbour på Great Abaco på Bahamas. (Foto: Al Diaz/Miami Herald/AP/NTB Scanpix)

Helseminister Duane Sands var svært direkte i et intervju med den lokale radiokanalen Guardian Radio 96.9 fm torsdag.

– Dødstallet vil bli betydelig høyere. Det vil bli et slående tall, la meg si det, sier Sands.

Nå har orkanen nådd USA, men med redusert styrke.

Nesten 100.000 husstander i South og Nord-Carolina mistet strømmen da orkanen nådde land, med vindkast på opptil 50 meter i sekundet og store nedbørsmengder.

Flere hundre tusen mennesker langs kysten har fått ordre om å evakuere sine hjem, og i byer som Charleston er det folketomme gater og stengte butikker.

– Fullstendig ødeleggelse

Mens orkanen, som på det verste var oppe i kategori 5, har nå avtatt i styrke. Den utgjør likevel livstruende fare for, og beveger seg for øyeblikket med en hastig rundt 17 kilometer i timen oppover kysten. Det er ventet at den vil dreie nordøst sent torsdag.

På Bahamas begynner innbyggerne og myndighetene å få oversikt over skadene den etterlot seg.

– Om lag 70.000 mennesker trenger livreddende hjelp umiddelbart, sa FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock i en uttalelse sent onsdag kveld norsk tid.

Øyene Abaco og Grand Bahamas ble hardest rammet, og store boligområder ligger nå i ruiner. Innbyggerne trenger drikkevann, mat, medisiner og tak over hodet.

Apokalyptisk

– Det er fullstendig ødeleggelse. Det er tilintetgjørelse. Apokalyptisk. Det handler ikke om å bygge opp igjen noe som var der. Vi må starte fra grunnen av, sa Lia Head-Rigby, som bistår en lokal hjelpeorganisasjon, etter å ha besøkt Abaco-øyene tidligere denne uken.

Sissel Mosvold på Bahamas klemmer en frivillig som hjalp til med å evakuere moren hennes fra hennes flomrammede hjem i utkanten av byen Freeport på Grand Bahamas.
Sissel Mosvold på Bahamas klemmer en frivillig som hjalp til med å evakuere moren hennes fra hennes flomrammede hjem i utkanten av byen Freeport på Grand Bahamas. (Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix)

Da Dorian traff Bahamas, var orkanen en av de kraftigste som har truffet land i denne delen av verden noensinne. Det ble målt vedvarende vindstyrker på 83 meter per sekund.

Uværet svekket seg etter å ha rasert Bahamas – men ble deretter kraftigere igjen på vei over havet i retning USA.

– Har aldri skjedd før

De omfattende ødeleggelsene på Bahamas skyldes ikke bare at orkanen var ekstremt kraftig, men også at den ble liggende over øystaten unormalt lenge.

I 28 timer mandag og tirsdag beveget værsystemet seg i 1,6 kilometer i timen eller saktere.

– Dette har aldri skjedd før, sier meteorologen Jeff Masters fra den amerikanske værvarslingstjenesten Weather Underground. Aldri tidligere er det registrert Atlanterhavs-orkaner i kategori 5 som har ligget stille like lenge.

Store nedbørsmengder rammet Bahamas mens uværet knapt beveget seg. I tillegg førte orkanen til stormflo på opptil 4,5 meter over normalt tidevannsnivå, ifølge National Hurricane Centre i USA.

Knyttes til klimaendringene

Forsker Jim Kossin i den amerikanske forskningsetaten NOAA mener Dorians utvikling er i tråd med det man forventer etter hvert som temperaturen på jorden stiger.

Kossin viser til teorien om at den globale oppvarmingen bremser kraftige luftstrømmer høyt oppe i atmosfæren. Uvanlig rolige forhold i disse luftlagene bidro til at Dorian lå så lenge stille.

Orkanene Florence og Harvey, som rammet USA i 2018 og 2017, beveget seg også unormalt sakte.

Stigende temperaturer i havet fører trolig også til at de kraftigste orkanene blir enda kraftigere. I tillegg kan stormfloene under denne typen uvær føre til større skader enn tidligere siden havnivået er i ferd med å stige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.