Store deler av Europa har opplevd en hetebølge i sommer. De neste dagene kan imidlertid tidenes varmerekord i Europa bli slått.

Turister på vei til sørvest-Europa blir advart om å være ekstra forsiktige da det er spådd rekord-temperaturer utover i uken, skriver Sky News.

Turister i Spania, Portugal og Sørvest-Frankrike anbefales å holde seg innendørs de varmeste delene av dagen og sørge for å få i seg nok drikke. Årsaken til den ventede ekstremvarmen er vinder med varm luft som kommer opp fra Nord-Afrika.

Varmerekordene i Spania og Portugal er henholdsvis 47,3 og 47,4 grader.

– Men det kan godt være at disse temperaturene blir slått, sier Skys værmelder Isobel Lang.

Sørvest-Frankrike kan ifølge Sky vente seg temperaturer over 40 grader Celsius, mens det kan bli 48 grader i indre deler av Portugal og sør i Spania.

-Det er ikke utelukket at temperaturene vil nå 49 grader i sørvest-Spania og deler av det sørlige Portugal fra fredag til søndag. I sørvestlige deler av Frankrike kan temperaturene denne helgen stige til 43 grader i noen få områder, sier meteorolog Tyler Roys til AccuWeather.

Høyeste temperatur som noensinne er målt på fastlandet i Europa er 48 grader i Aten i Hellas i juli 1977.

Fisk dør

Storbyer i Europa kan ifølge AccuWeather vente seg følgende maksimumstemperaturer i slutten av uken: London og Berlin 31 grader, Paris 35 grader, Madrid 40 mens det kan bli 43 grader i Sevilla.

I Tyskland ble temperaturtoppen nådd i begynnelsen av uken med 39 grader. Og det er ikke bare mennesker, dyr og planter som lider i varmen.

Nå dør til og med fisken. Vannet i Elver som Rhinen og Elben er blitt så varmt at fisk har begynt å kveles, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

-Jeg forventer en tragedie allerede neste uke, sa Philipp Sicher fra det sveitsiske fiskeriforbundet til det tyske nyhetsbyrået dpa.

Myndighetene i Hamburg samlet i helgen nesten fem tonn død fisk fra dammer i byen, rapporterte dpa. Brannmenn har begynt å pumpe ferskvann i noen dammer og innsjøer for å øke oksygenivået, skriver AP.

På grunn av klimaendringer er det ventet at hetebølgene som Europa og andre deler av verden har opplevd i sommer vil opptre hyppigere i fremtiden.

En ny studie viser at dette kan medføre en dramatisk økning i mennesker som dør som følge av hetebølger.

Studien, publisert i vitenskapstidsskriftet PLOS Medicine på tirsdag, viser at global oppvarming «kan dramatisk øke hetebølgerelaterte dødsfall», der antall døde kan stige med opptil 2000 prosent i enkelte deler av verden innen 2080, skriver dpa.(Vilkår)

Tørker denne torvmyren opp, får verden alvorlige problemer
Langt inne i Kongos jungel fant to forskere en gigantisk torvmyr som kan bidra til å løse verdens klimaproblemer.
04:46
Publisert: