Forrige uke gjorde orkanen Harvey store skader i Texas. Denne uken ble orkanen Irma den kraftigste noensinne målt over Atlanterhavet. Onsdag rammet den de karibiske øyene St. Martin og Barbuda hardt, og torsdag ble det antatt at mer enn ti personer hadde mistet livet så langt som følge av orkanen. Etter Haiti og Den dominikanske republikk er orkanen Irma beregnet å bevege seg mot Florida til helgen.
Samtidig melder meteorologer at to nye orkaner er under oppseiling. Orkanen Jose følger etter Irma og er ventet å vokse seg stor, mens det varsles at orkanen Katia er under utvikling i Mexicogulfen.
1 Hva er en orkan?
– Det er et kraftig lavtrykk. De lavtrykkene som oppstår rundt Mexicogulfen er av en helt annen skala enn lavtrykk som oppstår hos oss. De henter energi fra det varme vannet. Det blir til et uvær av en skala du ikke klarer å forestille deg hvis du ikke har vært i det. Irma er kategori fem på orkanskalaen Saffir-Simpson, som er aller høyeste nivå. Orkaner oppstår hvert år, men plasseringen og styrken er forskjellig. Det gjør at orkanene treffer ulikt. Men det er et slags gjentagelsesintervall.
2 Blir det flere av dem?
– Vi ser spesielt etter Harvey at det diskuteres hvorvidt klimaendringene kan gjøre orkaner kraftigere. Vi skal veldig langt tilbake i tid for å se slike mengder nedbør.
3 Hvor kan man flykte hvis det er varslet orkan?
– Det kommer an på værsituasjonen. I forkant av Harvey ble befolkningen rådet til å reise fra området. Hvis man bor på en øy i Karibia, har du ikke så mange steder å dra. Vi anbefaler å følge råd fra myndighetene.
4 Kan Norge rammes av orkaner?
– Orkaner kommer ikke til Norge. Men det kan komme rester av en orkan, som kommer som et slags lavtrykk hit. Da er uværet ingenting sammenlignet med hva det har vært. Vanlige norske stormer ligger på rundt to på Saffir-Simpson-skalaen. Det eneste du kan sammenligne det orkan med hos oss er et uvær som ble kalt nyttårsorkanen, som rammet Vestlandet i 1992. Det ble store skader. Men det et stort steg fra norske stormer opp til orkaner som oppstår rundt Mexicogulfen.
5 Hvor oppstår lavtrykkene som treffer Norge?
– De lavtrykkene som treffer Vestlandet dannes typisk sør for Grønland. De som treffer nordfra kan dannes på Svalbard. Men hvert lavtrykk har sin egen unike bane – man kjenner ikke banen til et lavtrykk ut fra hvor det oppstår. Atmosfæren er jo et kaotisk system, og så har man retningslinjer for tolkninger av dette kaotiske systemet som ligger til grunn for værvarselet. Det er lite orden i sysakene.(Vilkår)