«Det er skandaløst».

Slik lyder dommen fra Equinors tidligere informasjonsdirektør Wenche Skorge på Twitter etter at selskapets sjeføkonom Eirik Wærness i helgen roste Stavanger Aftenblad for å slippe til en skribent fra nettstedet Klimarealistene i sine spalter. Wærness skrev i sin opprinnelige melding at «et alvorlig spørsmål med usikkert svar må belyses fra alle sider og ikke tabloidiseres av kunnskapsløshet».

Det fikk det til å gløde i twittertråden.

Også redaktør Anders Bjartnes i Energi og Klima kastet seg på, det samme med Høyres stortingsrepresentant Tina Bru, Aftenbladet-kommentator Hilde Øvrebekk, Greenpeace Norge-leder Truls Gulowsen og flere andre.

– Jeg mener det er skandaløst fordi vi er på etterskudd med tiltak for å få ned utslippene, sier Skorge i en utdypende kommentar til sin Wærness-slakt på Twitter.

Hun var informasjonsdirektør i daværende Statoil, nå Equinor, frem til 2005. I dag er hun skribent, kommunikasjonsrådgiver og styremedlem i Norges Naturvernforbund.

– Equinor sier at de ser bildet og vil bidra til omstillingen. Men det er det motsatte Wærness gjør når han viser til en gruppe som driver med desinformasjon, sier Skorge.

Hun mener Klimarealistene bestrider at klimaendringene er menneskeskapte, og at dette er et synspunkt ingen seriøse klimaforskere deler. Hun mener forumet omfatter mange geofaglige folk med bakgrunn i oljeindustrien, og at synspunktene er symptomatiske for deler av oljemiljøet.

Equinor-talsmann Erik Haaland måtte etter hvert involvere seg i twittertråden mandag for å påpeke at selskapet anerkjenner de vitenskapelige bevisene for at klimaendringene er menneskeskapte, i tråd med enigheten i FNs klimapanel.

Wærness har fått med seg at utspillet skaper temperatur.

– Det har jeg registrert, sier Wærness til DN.

Han vi ikke kommentere Skorges karakteristikk av sin adferd. For øvrig henviser han bare til sin oppfølgingsmelding på Twitter, der han utdyper sitt syn:

«Denne tweeten har fortjent ført til sterke reaksjoner. Intensjonen, som ikke fremkom tydelig, var å understreke behovet for en åpen debatt om viktige tema og nødvendige tiltak», skriver Wærness, som for øvrig henviser til selskapets scenarioanalyse kalt Energy Perspectives.

Wenche Skorge, tidligere informasjonsdirektør i Equinor, mener sjeføkonomen i oljeselskapet sår tvil om selskapets klimaoppfatninger.
Wenche Skorge, tidligere informasjonsdirektør i Equinor, mener sjeføkonomen i oljeselskapet sår tvil om selskapets klimaoppfatninger.

Wærnes er ansvarlig for denne analysen. Den ferskeste rapporten, publisert i juni, tegner et dystert bilde av muligheten for å nå FNs mål om global oppvarming under to grader, det såkalte fornyelsesscenarioet.

– Jeg mener det er veldig viktig at Equinor er 100 prosent tydelig på at de legger klimavitenskapen til grunn for all sin virksomhet, sier redaktør Bjartnes i Energi og Klima.

– Har ikke Wærness bare oppfordret til en åpen klimadebatt?

– Det pågår en åpen debatt om klimavitenskapen hele tiden. Det er mange uenigheter. Men det er ingen seriøse krefter som stiller spørsmål ved om klimaendringene er menneskeskapte, sier Bjartnes.

Det var et debattinnlegg i Stavanger Aftenblad om den såkalte klimapausen skrevet Geir Aaslid som fikk Wærness til å rose avisen for å slippe til alternative røster i klimadebatten. Aaslid kaller seg klimaanalytiker og er redaktør i nettsiden Klimarealistene, som har som motto «det er sola som styrer klimaet». Han mener proteststormen mot Wærness er symptomatisk for norsk klimadebatt.

– I mange aviser er det i praksis en sensur, sier Aaslid. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har brukt 0,3 mm av Mjøsa for å berge avlingen
Grønnsaksbonde Per Odd Gjestvang fra Vang gård på Toten har berget deler av avlingen i ekstremtørken ved å pumpe opp vann fra Mjøsa.
01:46
Publisert: