Han har skapt seg en formidabel formue på den elektroniske handelsportalen Alibaba, men når Jack Ma snakker om sine fremtidsplaner på World Economic Forum i Davos, handler nesten alt om hvordan verdens fattige kan løftes opp og frem på bærekraftig vis. 

Jack Ma ble i fjor utnevnt som spesialambassadør for FNs mål for bærekraftig utvikling, i likhet med statsminister Erna Solberg. Ma presenterte også denne uken en rapport om grønn verdiskapning han har skrevet med blant annet Yara-sjef Svein Tore Holsether og 34 andre topper. 

– Du jobber mye med utviklingsmålene?

– Ja, dette er min jobb nå, sier Ma med et stort smil til DN etter en paneldiskusjon i Davos. 

– Hvor viktig er denne gruppen på 36 mennesker?

– Dette er viktig. Det er derfor jeg fokuserer så mye på de neste 30 årene, sier Ma. 

– Og dere mener dere kan skape 380 millioner bærekraftige jobber?

– Ja, nærmest roper Ma idet han blir geleidet av scenen av en handlekraftig stab. 

Ma var onsdag kveld også vertskap for en middag med de andre spesialambassadørene, inkludert Solberg. Gruppen er eksklusiv nok, og inkluderer både fotballspilleren Leo Messi og popstjernen Shakira. 

Ma pleier forøvrig også omgang med mannen som fredag blir USAs president. 9. januar var Ma på besøk i Trump Tower og lovet at han kunne skape en million jobber for amerikanske småbedrifter ved å gi dem markedsadgang i Kina. I panelet onsdag argumenterte Ma for øvrig varmt for frihandel, og hevdet at den amerikanske økonomien har profitert stort på globaliseringen. Ma mener problemet er at amerikanerne har sløst bort disse pengene på kriger i stedet for å investere i sitt eget folk. 

Lærerutdannede Ma vakte forøvrig munterhet ved å insistere på at han skulle dø på stranden, ikke på kontoret, og at livet var for kort til bare å jobbe. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.