WWF-Norge, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Bellona, Greenpeace og Framtiden i våre hender tar opp sine bekymringer i et brev til klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) torsdag.

– Det er bred enighet om at dagens mål i klimaforliket har fungert dårlig som rettesnor for norsk klimapolitikk. Vi trenger et tydelig mål for nasjonale utslippskutt som ikke etterlater rom for fortolkning, skriver lederne for de seks organisasjonene.

Etter det NTB kjenner til, legger regjeringen fram sin klimamelding med nytt utslippsmål for perioden 2021-2030 fredag 6. februar.

Også regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF har reagert på lekkasjen, som ble omtalt i NRK denne uken.

– Vise lederskap

Et norsk utslippsmål som kan oppfylles ved kvotekjøp alene, vil være helt uholdbart, mener miljøorganisasjonene.

Hvis ikke engang rike Norge kan kutte sine utslipp uten at det går ut over velferden, vil det bli «svært vanskelig» for andre land å forplikte seg til utslippskutt som er nødvendige globalt, skriver de.

– Det viktigste Norge kan gjøre for å vise lederskap i forhandlingene fram mot Paris, er derfor å etablere konkrete og forpliktende mål for utslippsreduksjoner nasjonalt, heter det i brevet.

Miljøforkjemperne ønsker seg et klimamål som fører til «ambisiøse og konkrete nasjonale utslipp», og vil i tillegg at Norge styrker sine internasjonale bidrag.

Reagerer

Både KrF og Venstre advarer mot å droppe nasjonale mål for utslippsreduksjoner.

NRK har fått tilgang til et utkast til en stortingsmelding der regjeringen foreslår å kutte minst 50 prosent av utslippene innen 2030, men ikke sier noe om hvor mye av dette som skal skje innenlands.

– Jeg håper at det er et tidlig utkast, og at regjeringen kommer med et helt annet ambisjonsnivå når saken endelig legges fram for Stortinget, sa Venstre-nestleder Ola Elvestuen til NRK denne uken.

– Vi må ha nasjonale, utvetydige mål for utslippskutt, som det ikke er mulig å sno seg unna, tilføyer han.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad slår fast at regjeringen ikke vil få saken igjennom i Stortinget med mindre det settes et nasjonalt mål for utslippsreduksjoner. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.