Klimaforliket som ble vedtatt av Stortinget i 2008 og styrket i 2012, slår fast at Norge skal slippe ut maksimalt 47 millioner tonn CO2 årlig innen utgangen av 2020. I fjor var norske utslipp på rundt 54 millioner tonn.

Det betyr at om målet skal nås må utslippene reduseres med nær sju millioner tonn, 13 prosent av totale norske CO2-utslipp på drøye tre år, skriver Klassekampen.

«Ekstremt krevende»

Tina Bru, klimapolitisk talsperson i Høyre, sier til avisen at målene fortsatt gjelder.

– Men de vil være ekstremt krevende å nå. Man satte veldig ambisiøse mål i 2008, og så var man tregt i gang. Vi har prøvd å øke innsatsen, men nå er vi veldig nære 2020, sier Bru.

Hun trekker fram en satsingen på elbiler og milliardsatsing på energiteknologisatsing gjennom statsforetaket Enova som eksempler på at regjeringen likevel har styrket klimaforliket.

«Meget krevende»

Klimaminister Vidar Helgesen (H) har heller ikke en plan for å nå 2020-målene.

– Jeg jobber mer med planen for 2030 enn beregninger knyttet til hvor mye vi vil ha klart å kutte utslippene et enkelt år, sier Helgesen.

Han vil ikke avlyse målene, men beskriver dem også som «meget krevende» å nå. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Får tøffere krav til utslippskutt
 

Gasser på i klimapolitikken dnPlus  (DN+)

Det store klimagapet dnPlus  (DN+)