– Dette er en stor og krevende oppgave, og det er en ære at Norge blir bedt om dette. Det viser at Norge nyter stor tillit i forhandlingene, sier Tine Sundtoft.

– Sundtoft må nå sikre at målene om utslippskutt blir store nok til å unngå de farligste konsekvensene av klimaendringene, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken i en kommentar.

Sundtoft fikk søndag forespørselen fra Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Hun skal lede forhandlingene sammen med St. Lucias miljø- og energiminister, James Fletcher.

Langsiktig visjon

Oppgaven til Sundtoft blir å lede arbeidet med å utforme en langsiktig visjon i avtalen, hvordan de nasjonale målene skal oppdateres, og den jevnlige gjennomgangen av iverksettelsen av avtalen.

Oppgaven samsvarer med de målene Norge har jobbet lenge for å få inn i avtalen, forteller hun.

– Jeg dro til Paris for å få en avtale som setter verden på sporet av togradersmålet og som må bli sterkere over tid. Nå skal vi lede forhandlingene om nettopp dette, sier Tine Sundtoft.

Hun lover på vegne av det norske forhandlingsteamet å stå på dag og natt de neste døgnene for å få dette til.

– Ingen skal kunne si at ikke vi gjorde hva vi kunne, sier hun.

Må sikre

Naturvernforbundet gratulerer Sundtoft med oppgaven, men understreker at oppgaven blir tøff.

– Det å få på plass de langsiktige målene i klimaavtalen blir en av de aller viktigste oppgavene den siste uka, sier Haltbrekken i en pressemelding.

– Løftene om utslippskutt som nå ligger på bordet er for svake og må forsterkes i årene fremover, fortsetter han.

– Vi vil også advare mot Norges tankegang om klimanøytralitet. I verste fall vil det gjøre oss avhengig av en massiv skogplanting som vil gi store konflikter med matproduksjonen. Målene Sundtoft skal få enighet om, må sikre at utslipp fra fossil energi kuttes innen 2050, sier Haltbrekken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.