Nokia har ikke klart å gå inn i den nye, multimediale mobilverdenen med de beste telefonene og de djerveste ideene. Det viser både fallende markedsandeler, samt det faktum at når verdens beste mobiltelefoner skal kåres på mobilmessen i Cannes i kveld – er ikke Nokia blant de nominerte.

Multimedia blir avgjørende
Den finske telegiganten tror at mobilprodusentene som forstår brukernes behov best i tiden som kommer vil bli vinnerne i mobilmarkedet.

Og Nokia mener å forstå mye:

- Vi ser nå helt, helt spesielle bruksmønstre hos mobilbrukerene. De ønsker media og interaktivitet via mobilen på en måte vi overhodet ikke hadde ventet oss, sier visepresident i Nokia Multimedia, Mark Selby da dn.no intervjuet ham under mobilmessen i Cannes.

Han viser blant annet til en overraskende økning i radiobruken etter at fm-sendere ble integrert i en rekke mobiltelefoner.

Kundene vil ha det
Nokia mener det som skjer i mobiltelefonen nå er et veldig stort steg i forhold til da wap kom. Forkl#229en er at multimedia i mobilen er noe kundene virkelig vil ha.

- Da Wap kom skulle man kunne bestille pizza fra hvor som helst i verden. Hvem har etterspurt en slik tjeneste? Når ser man at brukerne vil ha multimedia i mobile produkter, og dette kan bli en av de store gjennombruddsområdene for mobilindustrien, sier Selby til dn.no.

- Hvis vi kan finne en måte for den mobile generasjonen til å hente og bruke innhold på, så ligger det enorme muligheter foran oss, sier Selby, som tror tv via mobilen vil bli stort.

Les også:
Sony Ericsson med nye 3G-telefoner
Nokia satser på musikk

Mobil-tv kommer

Ifølge Selby har Nokias undersøkelser vist at folk elsker å se tv på mobilen. Majoriteten skal være villig til å betale 10 euro per måned for å få tv-sendinger direkte inn på mobiltelefonen.

Tv-teknologien er her allerede, men tv-sendinger direkte på mobilen er et spørsmål om tid. Analoge tv-nett må stenges og de digitale komme opp før det kan skje noe av betydning.

- Problemet er at telenettene ikke har kapasitet til å la alle se tv. Her er det også et spørsmål om rettigheter og andre problemstillinger, sier Selby.

Om få år
Han tror mobilt tv kan komme kommersielt om noen få år, kanskje så tidlig som i 2006. I dag pågår testsendinger blant annet i Berlin.

Dagens mulighet til å se tv-sendinger fra NRK og TV 2 på de nye 3G-mobilene i Norge, skjer gjennom nedlasting til 3G-nettet, ikke via direkte kringkasting.

I Korea kan man se tv på mobilen via satellitt, men det vanskeliggjør bruk innendørs og er derfor ikke ideelt.