Det statlige oljeselskapet i Brasil, Petrobras, rystes av en enorm korrupsjonsskandale. Dilma Rousseff har gått av som landets president etter å ha sittet som styreformann i Petrobras i en årrekke, og risikerer dessuten å bli stilt for riksrett.

KLP er en av Norges største pensjonsfond-forvaltere. Selskapet har nå bestemt seg for å kaste ut Petrobras fra sine porteføljer.

– Det er en stund siden saken kom opp, men det tar tid å gå inn i slike saker og vurdere hvor alvorlig de er, sier Jeanett Bergan. Hun er leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.

Har hatt dialog

Korrupsjonsanklagene mot Petrobrás har vært kjent i flere år, men det er først de seneste månedene det er blitt klart at korrupsjonsskandalen strekker seg helt til topps.

– Først og fremst er vi interessert i å kartlegge faren for fremtidige normbrudd, sier Bergan.

– Vi har hatt en dialog med selskapet og vi synes ikke at den informasjonen vi har fått av Petrobras har vært god nok. Konklusjonen vår er at det er en uakseptabel risiko for at selskapet vil bidra til korrupsjon i fremtiden.

KLP har lagt frem en rekke tiltak som Petrobras må følge opp før det igjen kan inkluderes i KLPs porteføljer.

– Vi har blant annet bedt om en korrupsjonsgransking av selskapets virksomhet utenfor Brasil, et robust anti-korrupsjonsopplæringsprogram, og en styrking av styret og toppledelsens kompetanse på anti-korrupsjon, sier Bergan.

Observerer

Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, har tidligere satt Petrobras til såkalt observasjon, på grunn av risiko for at selskapet er ansvarlig for grov korrupsjon. Statusen der er ikke endret, får DN opplyst av Oljefond-forvalter NBIM. Dersom det bestemmes at Oljefondet skal ekskludere Petrobras fra sine porteføljer, vil en beslutning bli offentliggjort først etter at fondet har solgt seg ut. Fondet hadde aksjer i Petrobras ved årsskiftet for 1,3 milliarder kroner, og eier også i selskapets obligasjonslån.

Fortsetter ut av kull

KLP fortsetter samtidig å kvitte seg med kullselskaper, og ekskluderer nå 31 kullselskaper. I tillegg utelukkes flere andre selskaper fra porteføljen:

  • San Leon Energy (andre etiske normer)
  • ST Engineering Financial (våpen)
  • HM Sampoerna (tobakk).

KLP tar også ut ZTE, etter at Oljefondets Etikkråd besluttet å utelukke selskapet fra Oljefondets investeringsunivers.

KLP har etter dette totalt 159 selskaper på listen over utelukkede selskaper. Selskapene kan tas inn i varmen igjen om de kan vise at de har ryddet opp og at selskapet har etablert nye rutiner og retningslinjer for å forebygge nye brudd på KLPs retningslinjer.

Et av selskapene som har gjort det er det franske oljeselskapet Total, som nå tas inn igjen. Selskapet ble ekskludert i 2013 på grunn av selskapets leting etter olje utenfor Vest-Sahara. Letingen skjedde etter tillatelser fra Marokko, som mange mener har okkupert Vest-Sahara.

– Når Total valgte å ikke fornye kontrakten i Vest Sahara, er grunnlaget for ekskludering borte. Det har vært målet for vår dialog med selskapet, sier Bergan.

Les også:

Nok en minister må gå i kriserammede Brasil

Den hemmelige klubben magasinetPlus

Les også om:

Nye regler for medisinstudenter: Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (+)

Tøff kamp om de lukrative offshorebetingelsene: Kjemper mot godene i Nordsjøen dnPlus (+)

Warren saksøker Warren: Warren saksøker Warren dnPlus (+)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.