Korrigert artikkel. Endret Via til TUI.

Flyselskapet Norwegian knaller til i tredje kvartal, og leverer markert bedre enn analytikerne hadde spådd på forhånd.

Omsetningen er nesten 100 millioner kroner over forventingen, mens driftsresultatet også er markert bedre (se tabell). Aldri før har Norwegians resultat vært høyere enn i tredje kvartal.

- Vi er selvsagt veldig fornøyd. Vi klarer nesten tre fjerdedels milliard, det synes jeg er veldig bra, jeg, sier han til DN.no.

Men Kjos er ikke overrasket:

- Det har vært en møysommelig jakt på kostnader, som nå gir resultater, sier han.

Enda mer lønnsomt
Nå har konsernsjef Bjørn Kjos nye planer for hvordan Norwegian skal bli enda mer lønnsomt.

- Vi skal satse på charter. Det vil bli veldig lønnsomt for charter-selskapene å leie inn oss. Vi flyr nemlig først i rushen på morgenkvisten, så på charter. Så det blir vesentlig billigere for charterselskapene å leie inn oss, sier Kjos på dagens presskonferanse.

Han kan ikke si noe om det nå blir billigere charterbilletter for nordmenn. I første omgang er det reisebyrået TUI Travel som vil kjøpe Norwegians charter-tjenester.

- Prisen til kundene må du spørre TUI om, sier han til DN.no.

Satser på Finland
Norwegian er i full fart på vei inn i Sverige, og ser også til Finland.

Kjos påpeker at det er like dyrt å fly Finland i dag som det var i Norge i 2002. Det var året da Norwegian startet sin suksess med billige innenriksflygninger i Norge i konkurranse med i første rekke SAS.

I Finland blir det enda lettere match, tror Kjos.

- Vi er vanvittig mye mer konkurransedyktig i dag enn vi var i Norge i 2002. I 2002 var Norwegian egentlig et høykostselskap. Nå er vi Europas nest mest effektive, etter Ryanair, påpeker han.

Dermed kan finnene og en del svensker håpe på mye billigere flybilletter fra mars neste år. Også i Norwegian kan gni seg i hendene, tror sjefen.

- Hvis prisene senkes 50 prosent i Finland, så kommer vi til å tjene i bøtter i spann. Det samme gjelder for Gøteborg og Malmø i Sverige. Den som kommer til å blø i Finland er BlueOne, spår Kjos - og legger til:

- Som eies av SAS.

Tenker på New York
Det var på forhånd knyttet spenning til om Norwegian kom til å si noe om at selskapet vurderer å starte flyvninger mellom Skandinavia og New York og Bangkok i løpet av 2011. Det står imidlertid ingenting om dette i kvartalsrapporten, men Kjos letter på sløret overfor DN.no.

- Når det gjelder USA er vi komfortable med fremdriften. Det blir pressekonferanse når det kommer, og vi som tror eller håper at vi ikke kommer, vil bli skuffet, sier han.

Han gjentar løftet om at han skal fly USA tur/retur for 2000 kroner.

Tapte mindre
Norwegian har askeskyene og avstengingen av europeisk luftrom friskt i minnet, men mener nå at sannsynligheten for at det kommer til å skje igjen er redusert betraktelig.

Selskapet tar ned sitt tapsestimat på askeproblemene fra 100 til 70 millioner kroner.

Les: Kjos må på milliardshopping

2010 har ikke blitt den oppturen Norwegian lovet, men analytikere ventet på forhånd at Norwegian ville lande tredje kvartal trygt.

Les: Høye forventninger til Kjos

Norwegian-aksjen NAS stiger 7 prosent på Oslo Børs. Les mer: Norwegian i taket

Norwegian

*Ifølge estimater fra TDN Finans.

Les også: Norwegians "hemmelige" langdistanseplaner

<b>Norwegian jakter på business-folket</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.