Amerikanske børser steg markert mandag etter positive uttalelser fra amerikanske politikere rundt budsjettforhandlingene i helgen. Det bidro til at Wall Street hadde sin beste dag siden tidlig i september, ifølge MarketWatch.

President Barack Obama sa søndag at han var trygg på (confident) at administrasjonen ville komme til budsjettenighet med kongressen.

- Denne endringen og overgangen i skatteleggingen er mye mer viktig for aksjeallokering enn mange forstår. Økonomien i USA ser ganske bra ut, og selskapenes inntjening er ok. Så lenge kongressen ikke ødelegger det fullstendig burde alt gå greit, sier Michael Shaoul i Marketfield Asset Management til Bloomberg News.

Andre aktører mener fraværet av politikere mandag bidrar til oppgangen.

- Jeg tror virkelig at markedet stiger fordi Washington er en spøkelsesby - Presidenten er utenlands og kongressen har tatt ferie til midten av neste uke. Så det er ingen der som blir sitert på noe som skal ødelegge stemningen, sier meglergulvsjef Art Cashin i UBS Financial Services til CNBC.

Blant aksjer i sentrum mandag var elektronikkgiganten Apple som spratt opp syv prosent etter å ha vært handlet til sitt laveste nivå på ni måneder i forrige uke.

Tross dagens oppgang er aksjen 20 prosent lavere enn toppnivået i september.

Apple-aksjen endte på 565,73 dollar.

Cisco Systems var opp 1,73 prosent etter at selskapet la inn et bud på 1,2 milliarder dollar det privateide trådløs teknologi-selskapet Meraki.

Transocean-aksjen var 2,43 prosent. Selskapet har i sin flåteoppdatering meldt om økning i sin ordrebok for nye og eksisterende kontrakter på 1,1 milliarder euro siden 17. oktober 2012.

Dow Jones-indeksen var opp 1,65 prosent til 12.796 poeng, mens Nasdaq-indeksen var opp 2,21 prosent til 2916,07 poeng. Den brede S&P 500-indeksen var opp 2 prosent til 1386,9 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.